6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Türkiyenin 2. demiryolları müzesi

Türkiye'nin ikinci demiryolu müzesi Erzurum'da açıldı. Erzurum Gar Müdürlüğü bünyesinde kurulan müzede, 320 adet tarihi belge, araç ve gereç bulunuyor.

Türkiye'de 150 yılını dolduran demiryollarının ikinci müzesi Erzurum'da hizmete girdi. Türkiye'de sadece Ankara'da bulunan Demiryolları Müzesi, kısa bir süre önce Erzurum Gar Binası içerisinde dizayn edildi. 1900'lü yılların başından itibaren demiryolu hizmetlerinde kullanılan tarihi bilgi, araç ve gereçlerin yer aldığı müze, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Erzurum Gar Müdürü Ahmet Başar, Türkiye'de ikincisini açtıkları müzeye ilginin yoğun olduğunu belirterek, müzenin yolcular ve bölgeye gelen yerli-yabancı turistler tarafından gezildiğini kaydetti.

Müzede, Erzurum'a 1939 yılında ilk tren gelişi dolayısıyla düzenlenen törenden fotoğraflar, yolcuların trene binmeleri için çalan büyük bir zil, dönemin demiryolu çalışanlarının kullandığı aletler ile gaz lambaları, mors aleti, manyetolu telefonlar, Erzurum Garı açılışı sebebiyle bastırılan madalya ile yine o yıllarda trenlerde hasta yolcuların tedavileri için kullanılan ilaçlar da yer alıyor. Müzede sergilenen araçlar adeta tarihi belge ve antika olarak değerlendiriliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2008 Cuma 15:58:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?