4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Üniversitede cinsiyet ayrımcılığı paneli

Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ) Arkeoloji Kulübü tarafından "Toplumda Cinsiyet Ayrımı" adlı panel düzenlendi.

Kültür Merkezi Mavi Salon'da gerçekleşen panele Fen Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu ve Klinik Psikoloji Uzmanı Jülide Aral panelist olarak katıldı. Çok sayıda öğrencinin takip ettiği panelde Prof. Dr. Karaosmanoğlu , yapılan kazılarda çıkan kalıntılar sonucu erkeğin daha önce yaratıldığını belirtti. Çatalhöyük, Alacahöyük, Hacılar gibi yerlerde yapılan kazılarda kadının toprakla özdeşleştiğini ifade eden Karaosmanoğlu,"Hammurabi kanunlarında kadın haklarını koruyan yasalar vardır. Hititlerde kadın-erkek eşitliği vardır. Anadolu'da kadının önemli yeri vardır. Ancak Yunan ve Roma toplumlarında kadınlar Anadolu'daki gibi özgür değildir" dedi.

Arkeolojinin yerin derinliklerini kendilerinin ise insanın derinliklerini incelediklerini belirten Aral ise, kadın ve erkeğe verilen değeri atasözü deyimlerle açıkladı. Aral, "Adam saymak, adam içine çıkmak, adama dönmek gibi sözlerle erkeklerin değerli kılındığını, saçı uzun aklı kısa, kızını dövmeyen dizini döver, kaşık düşmanı hep kadını ikinci plana atmış, kadını alçaltmıştır" diye konuştu.

Aral, şiddet konusuna da değinerek TÜBİTAK'ın yaptığı bir araştırmada şiddetin her yerde olduğu, eğitimli-eğitimsiz fark etmediği, şiddetin ulusunun olmadığı ve araştırmada kadınların 'haklı şiddet yoktur' sonucu ortaya çıktığını savundu

iha
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2009 Perşembe 20:41:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?