8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Ünlü İslam profesörü AÜ'ye geliyor

ÜNLÜ İSLAM PROFESÖRÜ SEZGİN, ERZURUM’DA

Dünya'nın önde gelen İslam bilimi tarihçilerinden Prof. Dr. Fuat Sezgin, Salı günü Atatürk Üniversitesi öğrencileriyle buluşacak.

Atatürk Üniversitesi’nin davetlisi olarak bugün Erzurum’a gelen Prof. Dr. Fuat Sezgin, 5 Ekim’de Kültür Merkezi’nde ‘İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihine bakış’ konulu bir konferans verecek.

24 Ocak 1924'te Bitlis'te doğan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 1943 -1951 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Enstitüsü'nde, ‘İslami Bilimler ve Oryantalizm’ alanında öncü olan Alman oryantalist Hellmut Ritter'in yanında öğrenim gördü. Hocasının bilimlerin temelinin ‘İslam bilimleri’ne dayandığını söylemesiyle bu alana yöneldi. 1951'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirdikten sonra, Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde doktora yaptı. 1954'te Arap Dili ve Edebiyatı bölümünde, ‘Buhari'nin Kaynakları’ adlı doktora tezini tamamlayarak doçent oldu. Prof. Dr. Sezgin, 1954’den itibaren İslam Bilim Tarihi ile ilgilenmeye başladı. 1960–61 yıllarında Almanya'nın Frankfurt Üniversitesi'nde önce misafir doçent olarak dersler verdi. 1966’da profesör olan Prof. Dr. Sezgin’in bilimsel çalışmalarının ağırlık noktası, ‘Arap-İslam Kültürü’nün ‘tabii bilimler tarihi alanı’dır. 1978’de Kral Faysal mükafatını kazandı. 1982’de J.W.Goethe Üniversitesi'ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü'nü ve 1983'de de buranın müzesini kurdu. Halen bu Enstitü'nün direktörlüğünü yürütmektedir. Müzede, Müslüman bilginler tarafından yapılmış aletlerin ve bilimsel araç ve gereçlerin, yazılı kaynaklara dayanarak yaptırdığı numunelerini sergilemektedir. Bilimler Tarihi alanında dünyanın sayılı otoritelerinden birisi olan Prof. Dr. Sezgin, Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dahil 27 dili çok iyi derecede bilmektedir.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2010 Pazar 14:00:02
Güncelleme :3 Ekim 2010 Pazar 14:29:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?