6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Ünlü ressam Doğançay öğrencilerle buluştu

Dünyaca ünlü ressam Burhan Doğançay, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin davetlisi olarak Erzurum’a geldi. Uzun yıllar yurt dışında yaşayan Doğançay, Erzurum’a ve Atatürk Üniversitesi Kampüsü’ne hayran kaldığını söyledi.

Avrupa’da ve Amerika’da birçok eyalet gezdiğini belirten Ressam Doğançay, Atatürk Üniversitesi’nin Avrupa standartlarında bir kampüse sahip olduğunu, bilim ve sanatta da Avrupa standartlarını yakaladığını ifade etti.

Atatürk Üniversitesi’nde, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Sağsöz ile birlikte incelemelerde bulunan Doğançay, Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda da öğrencilerle buluştu. Buradaki söyleşiye Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Sağsöz’ün yanı sıra, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Ressam Burhan Doğançay, söyleşide, müzelerin önemine değinerek, Avrupa ve Amerika’da müzesi olmayan kolej bile kalmadığını, ancak Türkiye’de müze sayısının hala çok düşük olduğunu söyledi.
Avrupa’da müzelerin 16. yüzyılda kurulmaya başladığını, ancak Türkiye’de müzelerin çok geç tarihlerde kurulduğunu anlatan Doğançay, şöyle konuştu:
’’Ülkemizde tüm müzelerin toplamı 200 civarında. Bu durum ülkemizin kültürel faaliyetlerde ne kadar geride olduğunun göstergesidir. Avrupa’da müzeler çok erken tarihlerde açılmıştır. Ancak ülkemizde, ne yazık ki, Avrupa’nın birkaç asır sonrasında müzeler açılmıştır. Bunun nedeni ise Rönesans’ın yakalanamamasıdır. Müzelerin gelişimi, sanatın halkla buluşması, demokrasi ve kültüre hizmettir.’’
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Sağsöz ise, Ressam Doğançay’ın Türkiye’nin yetiştirdiği ender sanatçılardan biri olduğunu söyledi. Doğançay’ın, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin yeni binasında açılan müzeye 11 resim bağışladığını kaydetti.
Prof. Dr. Sağsöz, sanata ve sanatçıya verdiği destekten dolayı Ressam Burhan Doğançay’a bir de şükran plaketi sundu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2005 Çarşamba 04:54:30
Güncelleme :9 Temmuz 2005 Cumartesi 20:18:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?