8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Uzmandan kene uyarısı!

ERZURUM’DA KENE UYARISI

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniği doktorlarından Uz. Dr. Sevtap Çelebi, kene ısırması halinde vatandaşların en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini belirtti.

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Doktoru Sevtap Çelebi, havaların ısınmasıyla birlikte oluşabilecek kene ısırıklıklarına karşı vatandaşları uyararak, vücutta rastlanan kenelerin vatandaşların kendileri tarafından çıkarılmasının yanlış olduğunu ifade etti.

Uz. Dr. Çelebi, “Vücutta keneye rastlanması halinde, en kısa zamanda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kenenin elle çekilerek çıkarılmaya çalışılması ölümcül sonuçlar doğurabilir” dedi.

Her kenenin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını taşımadığını, taşıma yeteneği olsa bile hepsinde virüsün bulunmayabileceğini ve insanların gereksiz panik yapmamaları gerektiğini de dile getiren Çelebi, “Hastalığın bulaştığı kişilerde baş ağrısı, kol ve bacaklarda, sırtta ağrı, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal ve ateş görülebilir. Bunlara ilaveten, gözde kızarıklık, vücutta küçük kanamalar ve akciğer, karaciğer ve böbrek fonksiyonları da bozulabilir. Bu belirtileri hissedenlerin en kısa zamanda sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekir. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları, sağlık personeli, kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanda bulunanlar risk altındadır” diye konuştu.

Piknikçilere Uyarı

Kış mevsiminde pek aktif olmayan kenelerin havaların ısınmasıyla birlikte yeniden canlandığını ifade eden Çelebi, “Bu dönemde, insanlar pikniği sıkça tercih etmektedir. İnsanlar, kır alanlara gittiklerinde zeminle direk temas etmemelidirler. Kenelerin de ölümcül bir mikrop taşıdığı bilinciyle hareket etmeleri gerekmektedir; Piknikte çorap, ayakkabı gibi koruyucu eşyaları çıkararak çıplak ayakla çimende yürümek yanlıştır. İnsanlarımız bu tür stres atma çabası içindeyken, yeni bir tehlikeyle karşılaşabilirler. Kenelerin bu tür bir hastalığa neden olduğunu bilmek ve önlem almak gerekir.” dedi

Alkol ve Benzeri Maddelerle Müdahale Etmeyin !

Kene ısırmaları karşısında bazı vatandaşların bilinçsiz müdahalelerde bulunduğunun altını çizen Uz.Dr. Çelebi, bu konuda yöneltilen bir soruya verdiği cevapta özellikle ısırılan bölgeye alkol, eter ve kolonya gibi içeriğinde kimyasal barındıran maddelerin dökülmesinin son derece yanlış olduğunu vurguladı. Bu gibi maddelerin doku içindeki kenenin kusmasına ve dolayısıyla virüsün dışarıya yayılmasına yol açtığını dile getirdi.

Uz.Dr. Sevtap Çelebi, sözlerine önceden kene ısırmasına maruz kalan kişin bağışıklık kazandığını da ekledi.

ERZURUM’DA KENE UYARISI
İHA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2010 Çarşamba 16:14:01
Güncelleme :14 Nisan 2010 Çarşamba 16:19:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?