4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Uzunyaylalı'dan tarihi roman

Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Görevlisi Talat Uzunyaylalı tarafından hazırlanan Ermeni Mezaliminin anlatıldığı "Paylaşılamayan Topraklar" romanı düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.,


Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti'nde (DAGC) düzenlenen tanıtım toplantısında araştırmacı yazar Uzunyaylalı, romanın içeriği ve hazırlanma sürecini anlattı.
Uzunyaylalı, "Paylaşılamayan Topraklar" adlı romanında 1914-1922 yılları arasında Doğu, Güneydoğu ve Orta Anadolu illerinde ve Kafkas Müslümanlarının yaşadıkları felaketlerden bir kesit sunulduğunu ve tehcir'in arka planının anlatıldığını ifade ederek,
Romanda arşiv çalışmalarından, hatıralardan ve savaş raporlarından istifade edildiğini belirtti.
Uzunyaylalı, böyle bir romanı yazma fikrinin ilk olarak Türkiye’nin Ermenilerden özür dilemesi için başlatılan kampanyalara tepki olarak düşünerek hayata geçirdiğini belirterek, "Paylaşılamayan Topraklar" roman diliyle gerçeği görmezden gelenlere bir kez daha gerçekleri anlatıyor. Paylaşılamayan Topraklar Doğu Anadolu’da yaşanan Ermeni hadiselerini ve Tehcir’in arka planını anlatan bir roman Kitapta Türk ve Ermeni karakterler üzerinden tarihi gerçekleri anlatmaya çalıştım. Romanda mekan İstanbul, Karadeniz ve Doğu Anadolu illerini kapsamaktadır. 1914-1924 yılları arasındaki memleketin genel durumu da romanda arka plan olarak gösterildi. Bugünleri anlayabilmek için o günlerin o günkü ortamında herkes tarafından bilinmesi gerekir. Bu çalışmayla Ermeni meselesi, Tehcir konusu ve Ermenilerin Doğu Anadolu7da yaptıkları fenalıklar romanlaşmış oldu” diye konuştu.
Romanda esaret altındaki Erzurum halkına yardım getiren ve Erzurum'da kalarak Taşnak Ermenileri tarafından katledilen Genceli Seyidov ve arkadaşlarının öyküsünün anlatıldığını dile getiren Uzunyaylalı, “Türk Azerbaycan kardeşliğinin kadim bir sahnesini oluşturan bu fedakarlığının öyküsünü Azerbaycanlı kardeşlerimizde okumalıdır. Hatta bu roman, Azerbaycan'da da yayınlanmalıdır. Her iki ülkenin ebedi kardeşliklerini ve dostlukların gösteren önemli bir hadisedir" diye konuştu.
Toplantının ardından Gazeteci yazar Uzunyaylalı toplantıya katılan basın mensupları için kitaplarını imzaladı.
UZUNYAYLALI KİMDİR?
1 Ocak 1955 Erzurum doğAN Talat Uzunyaylalı, İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da yaptı. Ankara Ticaret Yüksek Öğretmen Okulunda bir yıl okudu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinden mezun oldu. On yıl boyunca İstanbul'da çeşitli gazete ve dergilerde çalıştı. 1984 yılında girdiği Anadolu Ajansından 1999 yılında emekli oldu. Evli ve dört çocuk babası olan yazar sürekli basın kartı sahibidir.
2000 yılından itibaren Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya devam eden Talat Uzunyaylalı çeşitli konularda yazılar yazmakta ve edebiyatla uğraşmaktadır.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2009 Pazar 17:28:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?