4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Vakıflar Haftası'nda vakıfların önemi

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Hamza Gündoğdu, haçlı seferlerinin savaş ve yokluğa sebep olmasının yanında doğu ile batıyı yakınlaştırdığını söyledi.


Vakıf Medeniyeti ve Sağlık Yılı olarak ilan edilen 2009 yılı Vakıf Haftası Erzurum’da düzenlenen törenle başladı. Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasının ardından Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Konferans salonunda devam eden törende Vakıflar Bölge Müdürü Tahsin Türker, haftanın önemini anlattı.


Selçuk ve Osmanlıda adalet ve ordu teşkilatları dışında kalan tüm hizmetlerin şahıslar tarafından kurulan vakıflar eliyle yürütüldüğünü belirten Türker, Türkiye’de halen 20 binin üzerinde vakıf abide ve eser bulunduğunu söyledi.
Vakıflara ait imaretlerin fakir vatandaşlara sıcak yemek ve gıda maddesi dağıttığını anlatan Türker, bölge müdürlüğü kapsamında bulunan 7 ilde her gün 5 bin 400 kişilik sıcak yemek dağıtıldığını, 59 ilçede ise 3 bin 700 aileye her ay kuru gıda yardımı yapıldığını söyledi.

Bölge sınırları içerisinde bulunan illerde 300 kişiye muhtaç aylığı, 722 öğrenciye de burs verildiğini kaydeden Türker, “Hayatın olumsuz şartlarını yumuşatmak, zorluklarını azaltmak, topluma ve ülkeye yararlı insanlar yetiştirmek, her yönüyle daha güzel bir dünya meydana getirmek gibi yüksek ideallerle, vakıf kurma çalışmaları günümüzde de kesintisiz devam etmekte olup, faaliyetini sürdüren vakıflarımızın adedi 5 bine ulaşmıştır.
Milletimizin engin yardımlaşma ve hayır duyguları ile ihtiyaç duyulan her konuda yeni yeni vakıflar kurarak, ihtiyaç sahiplerinin ızdırabını dindirmeye devam etmektedir.”dedi.


HAÇLI SEFERLERİ DOĞU İLE BATIYI KAYNAŞTIRDI
Vakıflar Haftası etkinlikleri kapsamında vakıflar ve sağlık konulu bir sunum yapan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Hamza Gündoğdu, Türkler’in İslamiyet’i kabul etmesinden sonra vakıflarla tanıştığını söyledi. Gündoğdu, ilk vakfın 1048 yılında Erzurum Hasankale’de kurulduğunu kaydetti.
Haçlı seferlerinin savaşa, yokluğa sebep olmasının yanında İslam dünyasını batılıların tanımasına da katkı sağladığını kaydeden Gündoğdu, “Haçlı seferleriyle Anadolu’ya gelen batılılar, İslam dünyasındaki bir takım sağlık hizmetlerini alarak ülkelerinde uyguladıkları da bir gerçek. 13 yüzyıldan itibaren batıdan gelen bazı doktorların Anadolu’da bir takım hastalığa teşhis ve tedavi şekillerini öğrenerek gittikleri bir gerçek. Bunların başında İtalya’dan gelen bir doktorun Türk tabiplerine yakınlık göstererek, onların bazı unsurlarını almak suretiyle ülkelerine dönüp bilgilerini geliştirdikleri bir gerçek. O dönemin doğu ile batının kaynaştırılmasını sağlaması da bir gerçek. Doğu ile batı arasında bir bilgi alış-verişi sağlandığını da görüyoruz.”diye konuştu.


Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde bulunan vakıflara ait darüşşifalar hakkında bilgiler veren Prof.Dr. Gündoğdu, bir çok darüşşifanın yokolmasının üzüntü verici olduğunu söyledi.
Tören, Kocatepe İlköğretim Okulu halk oyunları ekibinin bar gösterisiyle sona erdi.
ETSO konferans salonundaki törene Vali Yardımcısı Mehmet Gök, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mevlüt Coşkun, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak, bazı daire müdürleri ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü çalışanları katıldı.
 

İha
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 14:32:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sedat IP: 88.252.177.xxx Tarih : 11.05.2009 19:03:52

çok kötü bu önemi değil tarihi ve verdiği yardımlardır yaniii.