8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Vali ata binerek merayı gezdi

Atatürk Üniversitesi koordinatörlüğünde İl Tarım Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan "Çayır-Mera Islahı ve Amenajmanı" projesi kapsamında Ortadüzü Köyü'nde oluşturulan mera, düzenlenen törenle otlatmaya açıldı. 

Vali Celalettin Güvenç, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ramazan Sodan, İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, ilk kademe belediye başkanları, daire müdürleri ve köylü vatandaşların katıldığı tören öncesi Ortadüzü Köyü Cirit Takımı tarafından bir gösteri maçı yapıldı. Gösteri sırasında zeminin çimen ve kaygan olması sebebiyle düşen atın altında kalan bir ciritçi yaralanırken, karmaşada bir başka at ise yaralı ciritçinin kız kardeşine çarparak yere düşmesine sebep oldu. Vali Celalettin Güvenç'in ata binerek bir süre atla tur atmasının ardından törene geçildi. 

Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, tarımın insanların zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması sebebiyle tüm dünya ülkelerinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Erdoğan, "Sanayi için gerekli olan hammaddelerin üretilmesi, sanayi kesimine kaynak aktarılması ve dış ticarete katkıda bulunması, bu sektörün önemini daha da arttırmaktadır. 6 milyarlık dünya nüfusunu besleyen bu sektörün ihmali, örneği Afrika ülkelerinde görülen büyük faciaları beraberinde getirmektedir. Tarım sektörünün gelir ve istihdamdaki payının gittikçe küçülmesine rağmen, bu sektör bütün ülkeler için temel ve vazgeçilmez olmaya devam etmektedir ve edecektir" dedi. 

Tarım Müdürü Erdoğan Erzurum'un 530 bin büyükbaş ve 820 bin de küçükbaş hayvan mevcuduyla ülkemizde ilk sırada yer aldığını söyledi. Erdoğan, "Hayvan sayısının fazla olmasına rağmen birim hayvandan elde edilen ürün miktarı çok düşük seviyede kalmaktadır. Çünkü hayvan mevcudumuzun yüzde 61'i düşük verimli ırklardan oluşmaktadır" diye konuştu. 

İl Tarım Müdürü Erdoğan, uzun vadeli olarak bakanlığa verilen hedefler çerçevesinde yürütülen mera ıslahı projesi kapsamında çalışmalara 2004 yılında başlanıldığını, 4 ilçe 6 köyde toplam 125 bin 770 dekar mera ıslahı ve amenajman projelerinin hazırlanarak uygulamaya konulduğunu sözlerine ekledi. 

Vali Celalettin Güvenç ise çalışmadan, yorulmadan zenginliğin olamayacağını belirterek, "Çalışmazsak çocuklarımıza gelecek hazırlayamayız" açıklamasında bulundu. Kendisinin gereksiz törenler yapılmasını az iş, çok gösteriş yapılmasını benimsemediğini dile getiren Vali Güvenç, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Tarım ve hayvancılık söz konusu olunca her zaman vatandaşlarımızın yanında olmaya gayret gösteriyorum. Gittiğim her köyde mutlaka bir iki ahır ziyaret ediyor, üreticilerin sıkıntılarını dinliyorum. Çünkü biliyorum ki Erzurum'da kalkınacaksak, fukaralığı yeneceksek, ele el avuç açmaktan kurtulacaksak hayvancılığa gereken önemi vereceğiz, bu işi bilinçli yapacağız ve hayvancılığımızı, meralarımızı yenileyeceğiz. Bu ilde hayvancılık Allah vergisi olarak Avrupa'daki gibi ABD'deki gibi yapılır. Erzurum'un doğal zenginliğinden dolayı en kaliteli hayvanı en ucuza yetiştirme imkanımız var. Bütün bu olumlu imkanlara rağmen yine de geriliyoruz. Nedeni ise bu işi akılcı bir şekilde yapmamamızdan ileri geliyor. Mevcut hayvan ırkımızla dünya ile rekabet etme şansımız yok. Erzurum'da tarım ve hayvancılık alanında başarılı olursak, bu ovalardan zenginlik fışkıracak" 

Konuşmaların ardından, Ortadüzü Köyü'ne ait hayvanlar toplu olarak meraya bırakıldı. Daha sonra mera katılımcılar tarafından gezilirken, 2 buzağı dikkat çekti. İbrahim Serhat Fıratgil'e ait kafalarına fötr şapka örtülen buzağılar, törenin maskotu haline geldi.
.
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2006 Salı 17:16:02
Güncelleme :11 Haziran 2006 Pazar 11:43:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?