4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Vali DATAE ziyaretinde

Erzurum Valisi Sami Bulut, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nü ziyaret ederek Kurum Müdürü Şerafettin Çakal’dan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Göreve başladığı günden bu tarafa fırsat buldukça kurumları daha yakından tanımak için ziyaret eden Vali Bulut’un bugünkü durağı Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü oldu. Buradaki çalışmaları yerinde inceleyen Vali Bulut’a Enstitü Müdürü Şerafettin Çakal tarafından bir sunum yapıldı.
Vali Sami Bulut’a çalışmaları hakkında bilgiler veren Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Şerafettin Çakal, 2004 yılından bu güne kadar Enstitü koordinatörlüğünde 13 ilde yürütülen mera ıslah çalışmaları kapsamında toplam 450 bin 159 dekar alanda 63 mera ıslah çalışması yapıldığını ve 150 bin 396 dekar alanı kapsayan 25 projenin tamamlanarak açılışlarının gerçekleştirildiğini söyledi. Çakal, 2008 yılı itibariyle 95 bin 557 dekar alanda 16 adet Mera Islah çalışmasının daha projelendirildiğini belirtti.

Genel Bütçe Kaynaklı, Doğu Anadolu Bölgesi Patates Islah Projesi, Nohut Islah Projesi, Kuru Fasulye Islah Projesi gibi araştırma projelerinin yürütüldüğünü kaydeden Enstitü Müdürü Şerafettin Çakal, yine Genel Bütçe Kaynaklı Gen Muhafaza Çalışmaları kapsamında Hemşin Koyunu, Norduz Koyunu, Doğu Anadolu Kırmızısı Sığırı, Zavot Sığırı, Irk Islahı Çalışmaları kapsamında, Hemşin Koyunu, Morkaraman Koyunu ve Arıcılık Çalışmaları kapsamında Erzurum Yöresi Bal Arılarında Saf Hat Oluşturma Çalışmaları Projelerinin yürütüldüğünü ifade etti. Çakal Erzurum yöresi saf hat arı ırkı oluşturma çalışmaları çerçevesinde 132 adet faal arı kolonisi bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Enstitü Müdürü Şerafettin Çakal yaptığı sunumunda daha sonra şu bilgileri verdi: “Koyun ırkının halk elinde ıslahı çalışmalarına Erzurum İlinde Eylül 2006 tarihi itibari ile başlanmıştır. Yetiştiriciler birliği kurulmuştur. Toplam 6 ilçede (Merkez, Ilıca, Aşkale, Pasinler, İspir ve Horasan), 50 yetiştirici için toplam 6094 baş Morkaraman Koyun ırkı alınmıştır. Hemşin Koyunu ırkının halk elinde ıslahı çalışmalarına Artvin İli Ardanuç İlçesi Konaklı Köyünde başlandı. 2005 yılında 50YTL, 2006 yılında 55YTL olmak üzere desteklemeleri yapıldı. Bu çalışmaların beraberinde bölge çiftçilerine yönelik eğitim/yayım çalışmaları ile Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Veteriner Fakültesi öğrencilerine kısa süreli eğitim ve tanıtım çalışmalarının yanı sıra staj imkanı da sağlanmaktadır.”

Vali Bulut sunumun ardından Araştırma Enstitüsü bünyesindeki ahırları ve bazı üniteleri gezdi. Bulut buzağıların bulunduğu barınakta bir buzağıya eliyle süt verdi.
Vali Bulut’un Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsünü ziyaretinde Vali Yardımcıları Gürkan Polat, Nazife Yüceldi Aktaş, Aziziye Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Altınok ve İl Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan’da hazır bulundular

iha
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 13:50:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?