6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Vali'den ilginç yasak

Erzurum Valisi Sami Bulut, yayınladığı genelge ile basın mensuplarının valilik binasına fotoğraf makinesi ve kamerayla girişlerine yasak getirdi.


Önceki gün yerel bir gazetede Erzurum Valiliği'ne devredilen eski adliye binasının harabe haliyle ilgili haber yapan gazete muhabirinin fotoğraf makinesiyle vilayet binasına girişine yasak getiren Vali Sami Bulut, yasağın kapsamını bugün genişleterek ilde görev yapan tüm basın çalışanlarının fotoğraf makinesi ve kamerayla valilik binasına girişine yasak getirdi.

Vali Bulut, yasakla ilgili uygulamayı Erzurum Valiliği'nin resmi internet sitesi olan "erzurum.gov.tr" adresinden duyurdu. Valilik binasına girmek isterken görevli polis memurları tarafından uyarılarak makinelerini bırakmaları istenen basın mensupları, bu duruma tepki göstererek, valilik protokol kapısı önünde uygulamayı protesto etti. Bir süre oturma eylemi yapan gazeteciler, uygulamadan büyük üzüntü duyduklarını, Türkiye'nin hiçbir vilayetinde böyle bir uygulamanın söz konusu olmadığını belirterek, keyfi uygulamanın bir an evvel sonlandırılması istediler.

DAGC'DEN UYGULAMAYA TEPKİ
Erzurum Valiliği'nin uygulamasının ardından Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) tarafından yapılan açıklamada, uygulamanın bölgede görev yapan tüm basın camiasını incittiği kaydedildi. Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti tarafından yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: 

"Erzurum yerel basınında yayınlanan bir haberden dolayı Sayın Vali Sami Bulut'un talimatıyla bir gazeteci arkadaşımızın valiliğe girişi yasaklanmış, bugün de bu yasak bütün gazetecileri kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Meslektaşlarımız vilayet binasına alınmamış, onlar da kameralar ve fotoğraf makinelerini valilik önüne bırakarak bu uygulamayı protesto etmişlerdir. Valilikten yapılan açıklamada, uygulamanın genel bir uygulama olduğu, güvenlik tedbirleri çerçevesinde alındığı bildirilmektedir. Dün, Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir misyon üstlenen Erzurum basını, bugün de ülkesinin ve milletinin bölünmez bütünlüğünün ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yayında taraf olarak görevini sürdürmektedir. Bu itibarla, basınımızın güvenlik gerekçe gösterilerek vilayete alınmaması camiamızı incitmiştir. Meslektaşlarımıza yönelik böyle bir uygulamayı kabul edilemez bulmakta, bir an önce son verilmesini sayın validen talep etmekteyiz. Kaldı ki basına, Erzurum dışında hiçbir yerde böyle bir yasak uygulanmamaktadır."

ERZURUM VALİLİĞİ KARARI WEB SAYFASINDAN AÇIKLADI 

Söz konusu uygulama ile ilgili Erzurum Valiliği'nden yapılan açıklama, valiliğin web sayfasından duyuruldu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bazı yerel, görsel ve yaygın basın kuruluşlarında 12 Eylül 2008 tarihinde yayımlanan haberlerde Valimiz Sayın Sami Bulut'un talimatıyla bir gazetecinin makine ve kamerasıyla valiliğe girişine yasak konulduğu belirtilmiştir. Yapılan uygulama, herhangi bir kişiye veya meslek grubuna şamil bir uygulama değildir. Adliye binası, hastaneler gibi bazı kurumlarda da örneği görülen uygulama tamamen güvenlik amacına yöneliktir. Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nün 18 Şubat 2008 tarihli Valilik Binası Nöbet Talimatı'nın 4. maddesinde konu ile ilgili alınan önlem şu şekildedir: 

Valilik binası girişinde bulunan duyarlı (dedektör) kapıda, birisi bayan olmak üzere iki personel bulundurulur. Bir personel ise emanete alınan malzemelerin (ruhsatlı silah, fotoğraf makinesi vb.) muhafaza ve teslimini sağlar. Aynı personel, noktada bulunan kapalı devre görüntü sistemini takip ederek şüpheli durumlara müdahale eder ve sıralı amirlerine bilgi verir.


Talimattan da anlaşılacağı üzere buradaki uygulama genel bir uygulamadır. Valimiz Sayın Sami Bulut'un talimatı, söz konusu uygulamanın genel güvenlik tedbirleri içerisinde, titizlikle yerine getirilmesidir"

iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 18:41:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?