9
Mayıs
2024
Perşembe
ERZURUM

Validen kalkınma reçetesi

Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, kentin kalkınması için 2011 kış olimpiyatlarının çok önemli bir faktör olduğunu ve hayvancılığa önem verilmesi gerektiğini söyledi. 

Güneş Vakfı'nın davetlisi olarak katıldığı toplantıda konuşma yapan Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, kentin durumunu değerlendirdi. Erzurum'un her zaman bölgenin cazibe merkezi olduğunu ifade eden Vali Güvenç, Erzurum'un hastaneleriyle, üniversitesiyle, tarihi ve kültürel özellikleriyle bölge illerine de hizmet verdiğini ifade etti. Bundan 50-60 yıl önce Muş'tan gelen bir vatandaşın Erzurum'a geldiği zaman sanki Amerika'ya gelmiş gibi hissettiğini söyleyen Vali Güvenç, şöyle konuştu: 

"Bulunduğu konum ve tabii zenginlikleri itibariyle 50-60 yıl önce Doğu Anadolu Bölgesi'nin cazibe merkezi olan Erzurum, ilerleyen yıllarda bu özelliğini kaybetmeye başladı. 1940'lı yıllarında ilimizde Türkiye'nin hiçbir yerinde bulunmayan Kiremitlik Tabya mevkiinde atlama trampleni vardı. Bölgedeki kayakçıların merkeziydi burası. Bunlar daha sonra kaldırılmış. İlimiz hayvancılığın yapılması için çok elverişli iklime, çayır ve meralara sahip. Geçmişle şu anki durumumuzu çok iyi analiz yapmak zorundayız. Büyükşehirlerin sorunu olan kırsal kesimden kente göç olayı ilimizi olumsuz yönde çok etkilemiş. Sektörel Kalkınma Planları yapılmış, ancak bizim bölgedeki illere bölgesel kalkınma planları uygulanmamış. Batıyı örnek almış modernleşmeye gitmişiz, çalışmayı unutmuşuz. Hiçbir şey televizyonlarda görüldüğü gibi olmamış. Modernleşiyoruz diye inşaat mühendisi inşaata gitmemiş, ziraat mühendisi tarlaya gitmemiş, veteriner ahıra girmez olmuş. Üretmeden tüketmişiz." 

Erzurum'un kurtuluş reçetesinin hayvancılık ve kış turizmi olduğunu kaydeden Güvenç, "Önceden Erzurum bölgenin ticaret merkezi konumundayken gerçekten hayvancılık çok güzel seviyedeymiş. Şimdilerde bu sektörü, gelmesi gereken yere getirmeye çalışmaktayız. Bu yönde yoğun çalışmalar yapmaktayız. Kaymakamlarımız da yoğun gayret sarf etmektedir. Ancak hayvancılık anlamında da sorunlar oldukça fazla. İnanıyorum ki 25 bin kilometrekare alana sahip yüzde 65'i çayır ve meralarla kaplı olan kentimizde hayvancılık eski günlerine dönecek, hayvancılığın rehabilitesini yapabileceğiz" diye konuştu. 

Vali Güvenç, 2011 Kış Olimpiyatlarının Erzurum'a verilmesiyle birçok yatırımın geleceğini ifade ederek, "Doğu Anadolu Bölgesi ve ilimiz tarihi ve doğal zenginlikleriyle açık hava müzesi gibi. Kış turizmi de küçümsenmeyecek potansiyel. Avusturya'nın ekonomisini ayakta tutan kış turizmidir. Biz olimpiyatların ilimizde yapılmasını sağlarsak, Erzurum ekonomik anlamda Türkiye'nin en başta gelen illeri arasında yer alacaktır. 2011 Kış Olimpiyatları'nı alabilmek için Türkiye el birliğiyle bu işin içine girdi. Başbakanımız, bakanlarımız, sivil toplum örgütlerimiz devreye girmişlerdir. Başbakanımız 'Olimpiyatları alın bez her türlü yatırımı zamanında yaparız' dedi. Erzurum ihmal edilebilecek bir şehir değil. Erzurum'un ekonomik anlamda ileri gidebilmesi için seferberlik ilan etmeliyiz. Hep birlikte, el birliğiyle hareket etmemiz gerekir" ifadesinde bulundu.
iha
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2006 Cumartesi 14:30:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?