6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Vatandaşlara kene uyarısı

Erzurum İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serhat Vançelik, piyasada satılan ve keneleri insan vücudundan uzak tutmayı sağlayan ilaçların yüzde 60 koruma sağladığını belirterek, buna karşılık yüzde 40'lık bir riskin söz konusu olduğunu söyledi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nın (KKKA) dünyada ilk kez 1944 yılında Kırım'da ardından 1956 yılında Kongo'da kenelerin sebep olduğu bir hastalık olarak ortaya çıktığını ifade eden Erzurum İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serhat Vançelik, yaklaşık 30 tür kenenin bu hastalığa neden olan virüsü taşıdığını dile getirdi.

Hastalığın kuluçka süresinin 1 ile 3 gün arasında olduğunu kaydeden Vançelik şunları söyledi; "Hastalık, kuluçka süresinin ardından virüs bulaşan insanlarda halsizlik, kırgınlık, baş ağrısı, yoğun miktarda kol ve bacaklarda ağrı ile seyredip daha sonra özellikle göğüs bölgesinde kol ve bacaklarda yaygın morluklarla kendini göstermektedir. Bu nedenle, kendisini kene ısıran vatandaşlarımız hastalık belirtileri görülmeden önce, özellikle kenenin virüsü bulaştırma aşamasında tedavi altına alınmasına gerekir." diye konuştu.

2006 yılında KKKA hastalığından ülke genelinde 27 kişinin, 2007 yılında ise 33 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Serhat Vançelik şöyle konuştu; "Erzurum'da 2006 yılı rakamlarına göre toplam 43 kene ısırığı vakası var. Bunların 31'i Ankara Refik Saydam Hafsızsıhha Enstitüsü'nden pozitif olarak gelmiş ve ne yazık ki 1 kişiyi kaybetti. Geçen yıl ise Allah'a şükür KKKA nedeniyle can kaybımız olmadı. Ama toplam 41 pozitif hastamız vardı. Bu yıl da 31 Mayıs tarihi itibariyle il içinde toplam 9 kene ısırığı müracaatı oldu ve bundan 3'ü pozitif geldi. Şu an itibariyle ölüm vakası gerçekleşmedi."

"KİŞİSEL TEDBİRLER ÖNEMLİ"

Keneye karşı vatandaşların alacağı kişisel yöntemlerin büyük önem taşıdığını vurgulayan İl Sağlık Müdürü Vançelik şunları söyledi; "Artık havalar ısınıyor, insanlar pikniğe gidiyor. Bu alanlara gidenlerin özellikle pantolon paçalarını çorap içerisine koyması, kenelerden korunmak için çok etkili bir yöntem. Çünkü kenenin kan emebilmesi için vücuda teması gerekiyor. Piknik dönüşünde de her vatandaşımızın vücudunda kene olup, olmadığını kontrol etmesi gerekiyor. Eğer vücutta kene ısırığı mevcut ise vakit geçirilmeden bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerekir. Zeytinyağı veya başka kimyasal maddeler dökmek veya yakmak gibi yöntemlerle kenenin vücuttan uzaklaştırılması çok yanlış bir yöntem. Bu gibi müdahaleler kenenin kusmasına ve virüsün çok daha kolay bir şekilde vücuda yayılmasına neden oluyor."

Belediye ekiplerinin park, bahçe ve piknik alanlarını kenelere karşı ilaçladığını açıklaşan Vançelik ayrıca piyasada satılan ve keneleri insan vücudundan uzak tutmayı sağlayan ilaçların yüzde 60 koruma sağladığına dikkati çekerek, buna karşılık yüzde 40'lık bir riskin söz konusu olduğunu sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2008 Pazartesi 17:20:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?