4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Veda gecesi etik bulunmadı

KAYMAKAM'IN VEDA GECESİ ETİK BULUNMADI

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Uşak'ın Sivaslı İlçesi'nden Erzurum Oltu Kaymakamlığına atandıktan sonra ilçede yaptığı veda gecesiyle gündeme gelen Şanlıurfa Vali Yardımcısı Sedat Yıldırım'ın Etik Davranış İlkelerine aykırı davrandığı yönünde karar verdi.

Resmi Gazetede yayınlanan kurul kararında Kaymakam Sedat Yıldırım'ın, yönetmeliğin "Saygınlık ve Güven", "Hediye Alma ve Menfaat Sağlama Yasağı", "Yöneticilerin Hesap Verme Sorumluluğu" ile ilgili etik davranış ilkelerine aykırı davrandığı sonucuna varıldığı, kararın taraflara tebliğine ve Resmi Gazete'de yayımlanmasına, tebliğden itibaren altmış gün içinde idari yargı yolu açık olmak üzere, hediye alma yönünden oy çokluğu, diğerleri yönünden oybirliği ile karar verildiği belirtildi.

RESEN İNCELEME BAŞLATILDI

İçişleri Bakanlığının 25.7.2009 tarih ve 2009/11095 sayılı müşterek kararnamesiyle Sivaslı ilçesi Kaymakamlığından Erzurum İli Oltu İlçesi Kaymakamlığına atanan Sedat Yıldırım'ın Sivaslı İlçesinden ayrılışı münasebetiyle onuruna verilen veda yemeğinde ve düzenlenen eğlencede, geceye katılanlarla birlikte alınan video kayıtlarının ve fotoğrafların yer aldığı basın yayın organlarında kamu görevlisinin güven ve itibarını sarsacak ve yöneticilik görevi ile bağdaşmayacak hal ve hareketlerde bulunduğu iddiaları üzerine Kurul tarafından resen inceleme başlatılmıştı.

FOTOĞRAFLARDAN BİR KAÇI MONTAJ

Uşak Sivaslı İlçesi eski Kaymakamı Sedat Yıldırım'ın kurula gönderdiği savunmasında, Sivaslı İlçesi Kaymakamlığından Erzurum İli Oltu İlçesi Kaymakamlığına atanması münasebetiyle 7.8.2009 tarihinde adına düzenlenen veda gecesinde, yemeğe katılanların katkı ve katılımlarıyla kendisine bir takım elbise, ayakkabı, kemer, kravat, gömlek hediye edildiğini, ayrıca çeşitli kurum, kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerince şahsına plaketler de verildiğini, alınan hediyelerin Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 15. maddesinin 6. fıkrası kapsamında bir hatıra ve anı niteliğinde olduğunu, ilçedeki görev süresinin sona ermesi nedeniyle alınan hediye ile menfaat sağlamadığı gibi performans ve tarafsızlığını da etkilemediğini, Mülki İdare Amirlerinin görev yerleri değiştiğinde düzenlenen veda yemeklerinde maddi değeri farklı ancak manevi değeri büyük hediye aldıklarını, bunun bir ülke gerçeği olduğunu, bunun 5176 sayılı Kanun öncesinde olduğu gibi sonrasında da yapılageldiğini, yadırganacak ve garipsenecek bir durum olmayıp etik davranış ilkelerine aykırılık oluşturmadığını, Sivaslı İlçe hudutlarında bulunan gazinoda adına düzenlenen eğlence programına katıldığını, havuza atıldığını, havuzda deniz şortuyla yüzdüğünü kabul ettiğini, bu tür eğlence programının İlçede önceden beri düzenlenmekte olduğunu, çeşitli kamu görevlileri için düzenlenen veda gecelerinde de benzer görüntülerin yaşandığını, İlçede bu tür eğlencelerin normal ve doğal karşılandığını, toplum tarafından yadırganmadığını, ancak hiçbir dansözle baş başa oynamadığını ve fotoğraf çektirmediğini basına yansıyan fotoğraflardan birkaç tanesinin montaj olduğunu, birçoğunun ise 8-10 kişilik gruplardan zumlanarak oryantallerle baş başa çekilmiş gibi basına yansıtıldığını ve konunun çarpıtıldığını, ilçede görev yaptığı 4 yıl boyunca buna benzer davranışlarının olmadığını, fiilen ve hukuken görev süresi bitmiş biri olarak görev başında yapmadığı ve basına çok farklı şekilde yansıyan görüntü ve fotoğraflarla anılan yönetmeliğin 8. ve 10. maddelerini ihlal etmediğini, basına yansıyış şeklinden olayların biraz abartılı ve aşırıya kaçmış şekilde algılanabildiğini, ama tüm bu olayların görevi sırasında yapılan davranışlar olmadığını ifade etti.

ETİK LİDERLİK GÖREVLERİ İLE BAĞDAŞMIYOR

Prof. Dr. Bilal Eryılmaz başkanlığındaki Kurul yaptığı değerlendirme sonunda aldığı karar şöyle;

"Sivaslı İlçesi Kaymakamlığından Erzurum İli Oltu İlçesi Kaymakamlığına atanması münasebetiyle 7.8.2009 tarihinde Sivaslı Belediye Düğün Salonunda onuruna düzenlenen veda gecesinde Kaymakam Sedat Yıldırım'a geceye katılan kamu görevlileri ve halkın katkılarıyla alınan takım elbise, ayakkabı, kemer, kravat ve gömleğin hediye edildiği, programın sonuna doğru Kaymakam'ın başından aşağıya su dökülmek suretiyle ıslatıldığı, ayrıca Kaymakam'ın da buna mukabelede bulunduğu anlaşılmıştır.

Veda gecesinden sonra ise, İlçeye bağlı Evrenli Mahallesinde daha önce hakkında çeşitli idari işlemler yapılan gazinoda tertiplenen ve bazı kamu yöneticileri ve İlçe halkından yaklaşık 60-70 kişinin katıldığı veda eğlencesine katılan Kaymakam'ın birkaç kişi tarafından omuza alınarak içi su dolu havuza atıldığı, kendisi buna itiraz etmediği, daha sonra ıslanmış elbiselerini değiştirip şort giyerek havuza girdiği ve sonrasında havuz kıyafetiyle dansözler ve misafirlerle fotoğraf çektirdiği, mahallinde yapılan incelemede Kaymakamlıkça verilen CD kayıtlarından açıkça saptanmıştır.

Kaymakam Sedat Yıldırım'ın aldığı hediyeler ile ilgili Yönetmelik'in 15. maddesinde düzenlenen hediye alma yasağı kapsamına girmediği, bunların anı niteliğinde sembolik değeri olduğuna ilişkin savunması kabul edilemez; çünkü yukarda belirtilen hediyeler, maddi değeri olan kullanıma yönelik eşyadır.

Kaymakam Sedat Yıldırım, gerek veda yemeğinde gerek eğlence programında, görevi başında kamu görevlisidir ve sorumlulukları devam etmektedir. Kaymakam'ın bu tutumu, görevinin gerektirdiği itibar ve güveni sarsıcı niteliktedir, ayrıca Kaymakam'da bulunması gereken etik liderlik görevleri ile de bağdaşmamaktadır. Bu durumun, halkın kamu yönetimine olan güven duygusunu sarsacağı açıktır.

Belirtilen nedenlerle hakkında inceleme yapılan Sivaslı İlçesi eski Kaymakamı Sedat Yıldırım'ın, Yönetmelik'in "Saygınlık ve Güven" başlığını taşıyan 10. maddesinde ve "Hediye Alma ve Menfaat Sağlama Yasağı" başlığını taşıyan 15. maddesi ile 20. maddesinde düzenlenen "Yöneticilerin Hesap Verme Sorumluluğu" ile ilgili etik davranış ilkelerine aykırı davrandığı sonucuna varılmış, kararın taraflara tebliğine ve Resmi Gazete'de yayımlanmasına, tebliğden itibaren altmış gün içinde idari yargı yolu açık olmak üzere, 5.11.2009 tarihinde, hediye alma yönünden oy çokluğu, diğerleri yönünden oybirliği ile karar verilmiştir. "

KAYMAKAM'IN VEDA GECESİ ETİK BULUNMADI
İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2009 Cuma 15:28:05
Güncelleme :18 Aralık 2009 Cuma 18:28:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?