19
Mayıs
2024
Pazar
ERZURUM

Yangınlara arozözlü müdahele

Orman Genel Müdürlüğü orman yangınlarıyla mücadele gücünün önemli unsurlarından biri olan 4x4 arozöz filosu kapsamında arazözlerden birisi de Oltu Orman İşletme Müdürlüğü’ne verildi.

Orman yangınlarında kullanılmak üzere alınan arozözün doğa ile mücadelede kullanılacağını belirten Oltu Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner, olası orman yangınlarında alevlerle , ayrıca doğa şartlarıyla da mücadele etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
Orman Bakanlığı ve Genel Müdürlüğü’nün teknolojik gelişmelere uzak kalmadığını hatırlatan Güner, “Bu sebeple Genel Müdürlüğü’müz 35 derece açıdan yaklaşma ve uzaklaşma gibi üstün manevra kabiliyetine sahip yüzde 60 eğime tırmanabilen yeni model ve üstün performanslı arozözlerle kuvvetimizi daha da artırmayı hedeflemiştir. Ülke genelinde teşkilatımız bünyesinde yer alan mevcut arozöz sayısını hem artırmayı hem de yenilemeyi hedefleyen Genel Müdürlüğü’müz, orman yangınlarıyla mücadelede üstün bir başarı göstermiştir. Son on yılın rakamlarına bakıldığında Türkiye, orman yangınlarında gösterdiği performansla haklı bir yer edinmiştir. Yangın başına düşen kayıp miktarıyla Türkiye Akdeniz Havzası’nın en başarılı ülkesidir. Orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye, kendisiyle aynı iklim şartlarına sahip Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan gibi Akdeniz Havzası ülkeleri ve gelişmiş ülkelerle mukayese edildiğinde, yangın ve kayıp miktarı rakamları ülkemizin büyük başarı sağladığını ve dünya ülkeleri arasında saygın bir konumda olduğu görülmektedir.” diye konuştu.
Orman yangınlarıyla mücadele “Ulusal bir mücadeledir” diyen Oltu Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner, orman yangınlarında havadan ve karadan arozözüyle, iş makinesi, işçisiyle, köylüsüyle ve diğer vatandaşıyla topyekun bir mücadelenin ortaya konulması gerektiğinin altını çizdi.
Tamamen yerli sermaye ile üretilen arozözlerin ülke ekonomisi için büyük bir döviz kazancı olduğunu da hatırlatan Güner, 4 ton su, yarım ton köpük taşıyabilen arozözün 280 bin YTL’ye mal olduğunu ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2007 Perşembe 12:04:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?