6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Yaşadıklarını ispata çalışıyorlar!

Erzurum'un Çat ilçesine bağlı Saltaş köyünde yaşayan yaşlı bir çift, resmi kayıtlarda ölü gözüktükleri için hiçbir kanuni haktan yararlanamıyorlar.

Dini nikahla yaşayan ve çocukları olmayan 76 yaşındaki Tosun Dalan ile aynı yaşta olan eşi Cevahir İpek, yaşadıklarını ispatlayamıyorlar. Üç kız kardeş olduklarını belirten yaşlı nine Cevahir İpek, kardeşlerinin kendisine ait olan kimlikle tüm resmi işlemlerini yaptıklarını söyledi. Kendisine ait kimliği kullanan kardeşlerinden birinin vefatı üzerine kayıtlara öldüğünün yazıldığını anlatan Cevahir nine; "Benim kaydım ile diğer kardeşlerim de resmi işlemlerini yaptırıyordu. Benim çoluk çocuğum olmadığı için vefat eden Cemile adlı kardeşim benim kimliğimle kendisine yaşlılık maaşı ve ailesine yeşil kart çıkarttı. Ancak öldükten sonra benim adıma düzenlenmiş kimlikle vefatı verdiler. Tabi hal böyle olunca ben de kayıtlarda ölü olarak gözüküyorum. Hiç kimsem yok. Yeşil kart ve yaşlılık maaşı alamadığım için çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. Yetkililer sesimizi duyup bize yardım etsin" şeklinde mağduriyetini dile getirdi.

Dini nikahla yaşadığı eşi için resmi nikah yaptırmak isteği ile nüfus idaresine gittiğinde, kendisinin de kayıtlarda ölü gözüktüğünü öğrendiğini ifade eden Tosun Dalan adlı yaşlı dede de yaşadıklarını bir türlü ispatlayamadıklarını söyledi. Yaşlılık ile birlikte kendisi ve eşinin birçok hastalığı olduğunu belirten Dalan; "Nüfus idaresine gittiğimde 'Sen ölüsün' dediler. Ölmediğimi ispatlamak için kimliğimi gösterdim, 'Ben buradayım' dedim. Ancak kimseye derdimi anlatamadım. Yeşil kartımız ve yaşlılık maaşımız alamadığımız için çok zor şartlarda yaşamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Yaşlı çiftin yakını olan Abdullah Dalan adlı köylü ise, tüm müracaatlarına rağmen yanlış olan bu durumu düzeltemediklerini ve yaşlı çiftin çok mağdur bir şekilde yaşadıklarını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2008 Cumartesi 18:01:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?