7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Yem bitkileri çeşitleri tanıtıldı

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, yem bitkilerinde Türkiye’nin büyük oranda dışa bağımlı olduğunu söyledi.

Türkiye’de tohum ithalatının 34 bin ton olduğunu ifade eden Enstitü Müdürü Şerafettin Çakal, ithal edilen yem bitkilerinde de sorun yaşandığını belirtti.

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından 12 yıllık çalışma sonucu üretilen ve Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Kuruluşu tarafından tescillenen yem tohumu çeşitlerinin tanıtımı için toplantı düzenlendi.

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde düzenlenen tanıtım toplantısına Vali Celalettin Güvenç, yardımcısı Gürkan Polat, Tarım İl Müdürü Baki Erdoğan, Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, öğretim üyeleri ve kurum çalışanları katıldı.

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, tescili sağlanan çeşitler ile Türkiye’de tescil ettirilen ilk üçgül yem bitkisi çeşidi olduğunu söyledi. Tescili sağlanan yem bitkilerinin, sığır yetiştirilmesinde, tuzlu toprak ıslahında kullanılabileceğini ifade eden Şerafettin Çakal, ‘Dadaş’ ve ‘Tavlaş’ isimli yem bitkileri çeşitlerinin Türk tarımının hizmetinde olduğunu ifade etti.

YEM BİTKİLERİNDE DIŞA BAĞIMLIYIZ

Tohumculuk sektörünün 30 milyar dolarlık dev bir endüstri haline geldiğini bildiren Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, “Türkiye’nin tohumculuk sektörü son yıllarda büyük bir ivme kazanarak 400 milyon dolarlık hacme ulaşmıştır. Ülkemizin tohum ithalatı 34 bin ton, ihracatı ise 21 bin ton civarındadır. Son yıllarda yem bitkilerine uygulanan destekler neticesinde ülkemizde özellikle hayvancılığın yoğun olduğu Doğu Anadolu Bölgesinde yem bitkileri ekilişi katlanarak artmıştır. Bu durum yem bitkileri tür ve çeşitlerine ait tohumluk ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bugün ülkemiz bir çok yem bitkisinin gen kaynağı olmasına rağmen çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu yüksek verimli çeşitler maalesef son yıllara kadar geliştirilememiştir. Ortaya çıkan ihtiyaç ise özel sektör tarafından yurt dışından ithal edilmek suretiyle getirilen tohumlarla karşılanmıştır. Anlaşılacağı üzere ülkemiz yem bitkilerinde büyük oranda dışa bağımlıdır.Yurt dışından ithal edilen yem bitkileri tohumlarında büyük sorunlar yaşanmaktadır.”

Enstitü Çayır-Mera Yem Bitkileri Başkanı Dr. Uğur Şimşek, tescili alınan yem bitkilerinin özellikleri hakkında davetlilere bilgi verdi.

Toplantı sonunda Vali Celalettin Güvenç’in sorularını cevaplandıran Enstitü Müdürü Şerafettin Çakal, tescili alınan Dadaş ve Tavlaş çeşitlerinin 12 yılda üretildiğini tescil süresinin de 3 yılda tamamlandığını kaydetti. Şerafettin Çakal, 1969’da kurulan enstitüde bugüne kadar 21 ürün çeşidinin tescilinin yapıldığını ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 14:04:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?