6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Yer altı otoparkı tamamlanıyor

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yaptırılan Türkiye’nin ilk yer altı oto parkı olan Menderes Otoparkı, tamamlanmak üzere.

Üzeri kapatılarak asfalt dökülen 500 araç kapasiteli oto parkın içinde çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor. 4 katlı modern bir şekilde inşa edilen oto parkta her şey mevcut. Yangına müdahale edecek sistemden, havalandırma ve ısıtmaya kadar her şey bilgisayar ortamında yapılacak.

Üstü kapatılarak asfaltlanan otoparkın üzeri bir hafta içerisinde ulaşıma açılacak. İnce işleri ve zeminin yapılmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğü otopark ise Eylül ayında hizmete girecek.


Yapımı tamamlanmak üzere olan Menderes Otoparkı’ndaki çalışmalar konusunda basın toplantısı düzenleyen Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, çok zor bir işi başarmanın mutluğunu yaşadıklarını söyledi.

Oto parkın kamuoyunda konuşulduğu gibi 30 milyon YTL’ye değil yaklaşık 14 Milyon YTL’ye mal olduğunu ifade eden Başkan Ahmet Küçükler, böylesine büyük bir projeye harcanan paranın normal olduğunu belirtti.

Aynı projenin bugün en az 20 milyon YTL'ye ihale edilebileceğini vurgulayan Başkan Küçükler, “4 katlı, yerin 20 metre altına inilerek yapılan oto park Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor. İnşat başladıktan sonra bir çok kesimden eleştriler aldık. Ancak Erzurum için büyük bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.Cesaret isteyen bir işi başarıyla tamamladık. Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadık, inandık ve sonunda başardık. İnşaatta hiçbir gecikme yaşanmadı. Hatta biz belirlenen vakitten de önce tamamladık.”dedi.

Basın mensuplarının oto parkın depreme dayanıklılığı konusundaki sorularına cevap veren Başkan Küçükler, “Oto parkımız çok sağlım bir şekilde inşa edildi. 500 araç kapasitesi oto parkımız, F-16 savaş uçaklarının bombardımanına karşı bile ayakta kalacak güce sahip. Burası oto park olmaktan ziyade, yaşanacak olumsuz gelişmelerde önemli bir sığınak görevini de ifa edecektir.”diye konuştu.


Basın mensuplarıyla birlikte oto park inşaatını gezen Başkan Ahmet Küçükler, yapılan çalışmaları detayıyla anlattı.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2008 Salı 18:17:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mehmet Efe IP: 88.224.191.xxx Tarih : 26.09.2008 14:06:25

Erzurumda yaşıyorum ve inşaat mühendisiyim. Bu proje söylenildiği gibi türkiyede hatta dünyada bir ilktir. Çünkü insanlık tarihi boyunca bu kadar saçma bir proje düşünecek kadar aptal bir kişi daha olmamıştır. Otoparkta araç başına 85 milyar masraf ile gines rekorları kırılmıştır. Yer altı suyunun önü kesilmiş otopark çevresindeki tarihi eserler risk taşır hale getirilmiştir. Havalandırma ve aydınlatma için sürekli olarak gider ve sarfiyatın gerektiği bu otoparkın işletme masraflarıda hat safhada olacaktır. Psikolojik olarak korku veren bu yeraltı otoparkı kullanılmayacağı da kesindir. Yerin üstünde var olan açık otoparkın yer altına alınmasıyla 22 trilyon para toprağa gömülmüş, ülke kaynakları israf edilmiş hiç bir mantıklı izahı olmayan enteresan bir iş yapılmıştır.Yer üstünde onca otopark yapılacak yer varken budenli mühendislik, mimari, şehircilik ve ekonomik parametrelere uymayacağı başından belli olan yer altı otoparkı yapmak gerizekalılıktanda öte tam bir vatan hainliğidir. Bu işi yapanların kanun karşısında hesap vermeleri gerekir. Ama gelin görünki utanmadan bir ilki yaptıkları için övünüyorlar.