7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Yol inşaatında operatör olan vekil

Bayındırlık Bakanı Faruk Özak'ın talimatıyla Türkiye'de yapımına devam edilen bölünmüş yol projelerinde incelemelerde bulunan AK Parti Erzurum Milletvekili, Ulaştırma Profesörü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, iş makinesine çıkarak operatörlük yaptı.

Prof. Dr. Ilıcalı, bölünmüş yol çalışmasıyla Türkiye'de meydana gelen trafik kazalarında yüzde 50 oranında azalma olduğunu söyledi.

Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Erzurum ve çevresinde bütün yönlerde bölünmüş yol çalışmalarının devam ettiğini belirterek, hükümetin bölünmüş yol hedefi olan 15 bin kilometrenin tamamlanması için Türkiye'nin her yerinde çalışma olduğunu ifade etti. 2005 yılı sonu itibariyle 11 bin 500 - 12 bin kilometre bölünmüş yol ağına ulaşılacağını anlatan Milletvekili Ilıcalı, "Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde bu sene sonunda 334 kilometre bölünmüş yola ulaşacağız. Yol standartı 10 metre iken 22 metreye, 2 gidiş 2 geliş olarak düzenlenecek. Biz iktidar olmadan bölgedeki bölünmüş yol ağı 30 kilometreydi. Karayolları 12. Bölge sınırlarındaki yol ağını 3 bin kilometre düşünürsek, ancak yüzde biri yol bölünmüş idi. Bu sene sonu 334 kilometre olacak, bu da yüzde 10 bölünmüş yol eder. Türkiye'de biz iktidara geldiğimizde 3 bin 600 kilometre bölünmüş yol vardı. Toplam yol ağı 60 bin kilometre. Oranladığımızda yüzde 5 oluyor. Demek ki şu anda Doğu Anadolu Türkiye ortalamasının üzerinde. 15 bin kilometre tamamlandığında Türkiye'de yüzde 25 yol bölünmüş yol olacak. Tabi bu bölgede yol standartı çok önemli. Kış şartları ağır. Yol güvenliği açısından son derece önemli. Bölünmüş yol, sürücülerin rahat ve konforlu seyahatinin yanı sıra yol güvenliğine katkı sağlıyor" dedi.

Bölünmüş yolların yapımı ile ölümlü kazalarda yüzde 50'ye varan azalma meydana geldiğini de ifade eden Milletvekili Ilıcalı, "Hatta, Karayolları Genel Müdürlüğü'müzce yapılan bir istatistiğe göre, bayram önceleri ve sonralarında bölünmüş yolların yapımı sonrasında, öncesine oranla meydana gelen ölümlü kazalarda yüzde 90 azalma olmuş durumda. Bu yollar bölgenin kalkınması açısından da önemli. Havaalanı, demiryolunu da bir bütün içerisinde geliştirsek, bölgenin kalkınmasında son derece önemli işlevi olacak" diye konuştu.

Bayındırlık Bakanı Faruk Özak'ın talimatıyla mevcut yollarda durum, kalite ve maliyet göz önünde bulundurularak, 'daha neler yapılabilir?' sorularına cevap bulmak için Karayolları Genel Müdürü ile birlikte bin 500 kilometrelik yol ağında inceleme yaptıklarını da anlatan Milletvekili Ilıcalı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu gezimizin sonunda karayolları, özel sektör yol uzmanları ve bilim adamlarımızla İstanbul'da önümüzdeki hafta bir toplantı yapacağız. Çalışmalar gözden geçirilecek. Bölünmüş yol ağında başka tip üst yapı kullanılabilir mi? sorusuna cevap arayacak ve sonucu Bayındırlık Bakanımıza bildireceğiz."

Karayolları Bölge Müdürü Zeynel Abidin Yeşil de, bölge sorumluluk alanında 3 bin 600 kilometre yol ağına sahip bulunduklarını belirterek, şu an için ağına sahip 12 noktada 189 kilometre çalışması yapıldığını ve yıl sonunda bu yol ağının 334 kilometreye tamamlanacağı bilgisini verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2005 Cuma 16:44:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?