4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

YSK'nın başörtüsü kararına karşı

Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) sandık görevlilerinin başörtülü olamayacağına ilişkin kararını eleştirdi. Kurtulmuş, seçim sandığının kamusal alan olmadığını, demokrasi alanı olduğunu söyledi.

Partisi tarafından Erzurum İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitinge katılan SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, partilerine olan ilginin her geçen gün arttığını söyledi. Yüksek Seçim Kurulu'nun sandık görevlilerinin başörtülü olamayacağı yönündeki kararının anti-demokratik olduğunu belirten Kurtulmuş, şunları ifade etti:
"YSK, başörtülülerin sandık başlarında müşahit olamayacağı kararını vermiştir. Bunları son derece yanlış bulduğumuz söylüyorum. Seçim sandığı kamusal alan değildir. Seçim sandığı demokrasi alanı, milletin karar verdiği alandır. Seçim sandıklarında başörtülü üye bulunmaması kararı yanlıştır ve geri alınması gereken bir karardır. Bu karar yeni değil, 28 Mayıs 2008'de alınmıştır. İktidar hiçbir çözüm üretememiş ve itirazda bulunmamıştır. Bu karardan sonra yarın da, 'Başörtülü olanlar gelip oy kullanamaz' diyecekler."

8 sene önce en önemli tarım ürünleri ihraç eden Türkiye'nin bugün tarım ürünleri ithal eder duruma geldiğini anlatan Kurtulmuş, Başbakan Erdoğan'ın muhalefet liderleri için söylediği , "Bunlara koyun güttürmem" lafını hatırlatarak, "Seçim çalışmaları sebebiyle kilometrelerce yol gittik. Bölgede iki tane koyun sürüsü gördük. Sayın Başbakan, 'Bunlara koyun güttürmem' diyor. Memlekette güdülecek koyun bırakmadılar. Uyguladıkları politikalarla hayvancılığı yok ettiler" dedi.
Ekonomik kriz sebebiyle hükümetin aldığı tedbirleri doğru ancak eksik bulduklarını belirten Kurtulmuş, "Temmuz ayından bu tarafa 1 milyon 754 insan işsiz hale gelmiş, işini kaybeden adam yoksullaşacak demektir. Kimsenin kıyıda köşede, yastık altında birikimi yok. İşsiz kaldığı zaman aile yoksul duruma geliyor, insanlar yoksulluğun pençesinde kıvranıyor. Ülkede 20 milyon insan yoksulluk sınırında yaşıyor. IMF'nin kuyruğuna, AB'nin kuyruğuna takılarak Türkiye bu hale getirilemez. Kriz sebebiyle ortaya konulan birtakım tedbirler doğru ama eksik tedbirlerdir. ÖVT ve KDV'leri indiriyorlar. Kabul ama Erzurumlu araba alamıyor, beyaz eşya alamıyor" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın kredi kartı borçlularıyla ilgili açıklamalarına de tepki gösteren Kurtulmuş, "Şu anda kredi kartı kullandığı için 2 milyon 300 bin insan bankaların kara listesindedir. Türkiye'de herkes kredi kartı borçlusu haline gelmiş. Sayın Başbakan, geçen sene bu memlekette zorla adama kredi kartı veriyorlardı. Kredi kartı sorunu bu hale gelene kadar bu kartlar peynir ekmek gibi dağıtılırken siz Başbakan değil miydiniz? Bunu önce millete anlatın" ifadelerini kullandı.

"KAPANAN FABRİKALARIN SEBEBİ IMF"
Parti olarak hükümete IMF ile anlaşmamaları konusunda uyarılarda bulunduklarını ancak son yapılan açıklamalara göre seçimden sonra anlaşmanın imzalanacağını öğrendiklerini kaydeden Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Şimdi ben buradan Sayın Başbakan'a soruyorum. Hani, 'IMF ümüğümüzü sıkarsa anlaşmayız' diyordunuz. Ne oldu, IMF mi ümüğünüzü sıkmaktan vazgeçti, yoksa siz mi ümük sıkılmasına alıştınız? IMF bilmediğimiz bir problem değil. Bu göçün ortaya çıkması, işsizliğin ortaya çıkmasının sebebi IMF programlarıdır. Fabrikaların kapanmasının sebebi IMF programlarıdır. 8 senedir bu adamların politikaları uygulanıyor. Sayın Başbakan, kendinize, aslınıza milletinize, milli görüşe dönün."

ERZURUM EKONOMİSİ
Konuşmasında Erzurum'un yaşadığı sıkıntılara da değinen Kurtulmuş, "Erzurum'da işsizlik diz boyu, Erzurum'da işsizlikten dolayı ciddi bir göç var. 980 bin olan nüfus, bugün 200 bin kişi azalmış. Milletvekili sayısı 6'ya düşmüş. 1975 yılında Türkiye'de gelişmişlikte 24'üncü sırada olan Erzurum, bugün 81 il arasında 64. sıraya gerilemiş. Kişi başına düşen gelir bin 64 dolar. Esnaf, çiftçi, memur, işadamı, sanayici kötü durumda. İcra iflas işlemleri artmış, Erzurum'da icra müdürlüğü sayısı 5'e yükselmiş, 6. sırada. Erzurum'da Aşkale Çimento dışında hiçbir sanayi kuruluşu yok. Atatürk Üniversitesi'ni çıkartın, şehir ekonomisi çöküyor. Şehre doğalgaz geldi ama hava kirliliği dağıtılan ucuz kömürler sebebiyle artış göstermiş. Hayvancılık bitmiş. Su sorununa çözüm için Çat Barajı yapılmış, oradan getirilen su da kirli" iddialarında bulundu.

Bu arada SP mitingi öncesi vatandaşlara dağıtılan sarı kartlar, Kurtulmuş'un konuşması sırasında hükümete gösterildi. Kurtulmuş, 29 Mart'ta iktidara sarı kart, genel seçimlerde de kırmızı kart gösterileceğini belirtti.
İstasyon Meydanı'ndaki mitingini tamamlayan SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Trabzon mitingine katılmak üzere bu kente hareket etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Mart 2009 Cumartesi 16:43:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?