4
Mayıs
2024
Cumartesi
KİTAP

Dadaşın Lügati

Erzurumluların günlük hayatta kullandıkları kelimeler ‘Dadaşın Lügati’ kitabında toplantı. Türkçe öğretmeni Fatih Kaya’nın çalışması sonucu hazırlanan kitapta kısır gecesi oyunları, fıkralar da yeraldı. 

Halen İstanbul’da öğretmenlik yapan Fatih Kaya, aylar süren çalışması olan ‘Dadaşın Lügati’ isimli kitabını tamamladı. Erzurumluların günlük hayatında konuştukları kelimeler ile fıkraları içeren kitap 96 sayfadan oluşuyor. Erzurum dilinde şiirler ve karikatürlerin de yeraldığı kitapla ilgili bilgi veren Fatih Kaya, “Erzurum ağzında kullanılan yaklaşık dokuz yüz kelime ve deyimleri derleme imkanım oldu. Bunların bir kısmının cümle içinde kullanılışlarına da yer verdim. Ayrıca kısır gecesi oyunları, şiirler, basına yansımış Erzurum da gerçekleşen ilginç olaylar var.”dedi.
Kitabı Erzurum7un unutulmaya yüz tutmuş kültürel kimliğini hatırlatmak için hazırladığını ifade eden Kaya, şunları ifade etti: 

“Yöre ağızları da kültürel dokunun birer parçasıdır. Elbetteki Türkçemizi doğru ve güzel konuşmalıyız. Ama bu demek değildir ki her zaman her yerde TRT Türkçesiyle Konuşacağız. Bir 'neydisen gardaş' ile 'nasılsın arkadaş' hitabının samimiyet derecesi dozajı elbetteki aynı değildir.” 

Fatih Kaya’nın kaleme aldığı kitap Erzurum’da Üniversite Kitabevi’nde satışa sunuldu.

iha
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2009 Çarşamba 16:42:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?