2
Mayıs
2024
Perşembe
ERZURUM

Solakzade Sadık Efendi


Solakzade Sadık Efendi   (1881-1960)
 
Solakzade Efendi diye anılan müftü Muhammet Sadık efendi 1881 yılında Erzurum’da doğdu. Erzurum müftüsü Hamit efendinin oğludur. Hamit efendinin babası “Büyük hoca” ismiyle bilinen Müftü Solakzade Ahmet Tevfik Efendi’dir.
Tahsilini babasından, özellikle dedesi ile tamamladıktan sonra 1917 yılında Erzurum müftüsü oldu. Bu göreve gelmeden önce iki yıl müftü naipliği yapmıştır.
I.Dünya harbi sırasında yedek subay olarak Erzurum müdafasına iştirak etmiştir. Erzurum’un işgalinden sonra ailesiyle muhacir olarak İstanbul’a gitmiştir. Harbin sona ermesiyle tekrar Erzurum’a dönerek müftülük görevine devam etmiştir.
Öğrenim çağından beri kafasında taşıdığı; Mevlana,Hafız,Şeyh Sadi-i Şirazi’den başka dilinden düşürmediği İbrahim Hakkı, Hazık Efendi, Emrah ve divan şiirlerinden Nedim, Nefi, Fizuli ve pek çok beğendiği Yenişehirli Avni bey divanında da birçok yerleri ezbere bilirdi.
Solakzade’nin edebiyata ve şiire karşı büyük alaka duyduğu ve kendisinin birçok şiirinin olduğu rivayet edilmektedir.
Hadis, Tevsir, Kelam, Sarf, Nahiv, Beyan, mantık ve İslami ilimlerin büyük dallarında yetiştirdiği birçok talebeleri vardır.

Solakzade Sadık efendi 1960 yılında Erzurum’da vefat etti. Kabri Erzurum asri mezarlığındadır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar