22
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇAT - ERZURUM

Rüstem Paşa restore ediliyor

Erzurum'da, oltu taşı ürünlerinin satıldığı 500 yıllık tarihi Rüstem Paşa Bedesteni, aslına uygun olarak restore ediliyor. Tarihi handaki iş yerleri tek tip olarak düzenleniyor


Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, hanın duvarlarında bulunan taşların temizlenmesi ve yapının sağlamlaştırılması için restorasyon çalışmaları başladı.
Çalışmaların 4 ayda tamamlanmasının planlandığını ifade eden yetkililer, sözkonusu handa bulunan iş yerlerinin de tarihi yapıya uygun duruma getirileceğini bildirdiler.

Restore kapsamında, iş yerlerinin vitrinleri tek tip doğrama yapılacak, özgünlüğü bozan elemanlar kaldırılacak. Avluya açılan iş yerlerine yeni revaklar yapılacak. Handa sonradan açılarak kapı haline getirilen yerler özgün durumuna getirilecek. Handaki çatlaklar Bölge Koruma Kurulu tarafından onaylanan proje kapsamında epoksi harcı ile doldurulacak.

Ayrıca handa ekonomik ömrünü tamamlayan elektrik tesisatı ile tuvalet yenilenecek. Rüstem Paşa Bedesteni'nde daha önce 1961-1970 yıllarında onarım yapıldığını hatırlatan yetkililer, çarşının bir turizm çarşısı olması ve özgün haline getirilmesi için yeniden restorasyon çalışması yapıldığını ifade ettiler.

Rüstem Paşa Bedesteni'nin yüzeyindeki mevcut özgün taşların kirlenmiş ya da bozulmuş olduğunu bildiren yetkililer, duvarlardaki taşların birkısmının çürümüş olduğunu, handaki iş yerlerinin vitrininde ve içlerinde tarihi yapının özgünlüğüne aykırı durumların sözkonusu olduğunu, mevcut kapıların ise bozulduğunu kaydettiler.


RÜSTEM PAŞA BEDESTENİ'NİN TARİHİ

Kanuni Sultan Süleyman'ın veziri Rüstem Paşa tarafından 16. yüzyılın ortalarında yaptırılan bedestende kare bir avlunun etrafındaki kemerli payelerin gerisinde odalar yer alıyor. İki katlı olarak inşa edilen yapının üst katında da karşılıklı odalar mevcut. Her iki katta günümüzde oltu taşı ürünlerin satıldığı iş yerleri bulunuyor.

aa
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2007 Cumartesi 15:26:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?