5
Mayıs
2024
Pazar
ÇAT - ERZURUM
Belediye Sayfaları
Nufus
784.941
Yüz Ölçümü
25.066
İlçe Sayısı
21
Vali
Nufus
21.491
Yüz Ölçümü
1.386
Belediye Sayısı
43
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Çat Genel Bilgi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Erzurum İli’ne bağlı bir ilçe olan Çat’ın kuzeyinde Erzurum Merkez, güney ve güneybatısında Bingöl, batısında Erzincan, kuzeybatısında Aşkale, doğusunda da Tekman ilçesi bulunmaktadır. Türkiye’nin yüksek ve engebeli bir kesiminde,volkanik bir yapıya sahip olan ilçe topraklarının kuzey kesiminde Dumanlı Dağı ve Palandöken dağları, güney kesiminde de Karagöl Dağları yer almaktadır. İlçe sınırlarındaki Alacakarda Dağı (2.766 m.) en yüksek noktadır. Palandöken ve Karagöl Dağlarını derin vadiler halinde yaran Tuzla Çayı ilçeyi ortadan boylu boyunca kesmektedir. Dağlar arasında ve yüksek kesimlerde yaylalar, akarsu boyları ile vadi tabanlarında küçük düzlükler bulunmaktadır. Doğal yükseltinin fazla oluşu, iklimin sertliği bitki örtüsünü de engellemiş, sarıçam ormanları dışında orman örtüsü bulunmamaktadır. Bunun dışında kalan alanlar step görünümlü bitki örtüsü ile kaplıdır. İl merkezine 52 km. uzaklıktadır. Denizden 1.650 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 1.386 km2 olup, toplam nüfusu 28.649’dur.

İlçede genel olarak sert kara iklimi sürer. Kışlar uzun, soğuk ve karlı; yaz mevsimi kısa sıcak ve kurak geçer, Yağışlar ilkbaharda başlar.

İlçe ekonomisi, doğal koşulların elverişsizliğinden ötürü gelişmemiştir. Bununla beraber tarım ve hayvancılık ile sanayi ve ticaret de önemlidir.Kuzgun Barajı’nın kısmen de olsa hizmete girmesi tarımla uğraşanlar için, modern kümeslerin artış göstermesi ise hayvancılığın gelişmesi ekonomisinde önem kazanmıştır. Dünya Bankası’nın finanse ettiği Erzurum Entegre Kırsal kalkınma Projesi kapsamına alınmış (1983-1988) ve bu proje yoğunlaştırılmıştır.

XVIII.yüzyılın başlarında Osmanlı Sipahileri Tarafından bugünkü ilçenin 17 Km. uzağında, Yavi Kasabası civarında kurulmuştur. XIX.yüzyılın başlarında Dersim tarafından gelen Türk Aşiretleri ile birleşmişlerdir. I. Dünya Savaşından sonra Kığı İlçesine, daha sonra da Tercan İlçesine bağlanmıştır. Yavi Bucak Merkezi iken 1936 yılında Aşağıçat Köyü İlçe Merkezi olmuş, 1939’da Aşkale ilçesine , 1946 yılında Oyuklu Köyü adı altında Erzurum İline bağlanmıştır. 1954 yılında ise Oyuklu Köyü ismi Çat olarak değiştirilmiş ve ilçe durumuna getirilmiştir.
 

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 23:57:39

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR