4
Mayıs
2024
Cumartesi
KARAÇOBAN - ERZURUM
Belediye Sayfaları
Nufus
784.941
Yüz Ölçümü
25.066
İlçe Sayısı
21
Vali
Nufus
25.999
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
21
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Karaçoban Genel Bilgi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Erzurum İli’ne bağlı bir ilçe olan Karaçoban, doğusunda Muş ili kuzeyinde Karayazı ilçesi doğu ve güneyinde Hınıs ilçesi ile çevrilidir. İlçe toprakları Hınıs Ovası’nın uzantısı olan batı tarafı ile ilçe merkezinin bulunduğu alan dışında dağlarla kaplıdır bulunur. Erzurum ilinin güneydoğusunda bulunan Karaçoban, il merkezine 192 km. uzaklıktadır. İlçenin yüzölçümü 516 km2 olup, toplam nüfusun 25.505’tir.

İlçede karasal iklim hüküm sürmekte olup, Kışlar sert ve soğuk, yazlar ise sıcak geçer.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünler buğday, arpa, şeker pancarı , ve en önemli ihraç maddesi olarak da kuru fasulyedir. Hayvancılık oldukça gelişmiştir,büyük ve küçük baş hayvancılık yaygındır. Otlakların bol olması hayvancılığı teşvik etmektedir. Hayvancılık ile birlikte yan ürünler; süt, yoğurt, peynir gibi ürünler elde edilmekte ve iç tüketimde kullanılmaktadır.

Karaçoban ilçesinin tarihi M.Ö. 1400 yıllarına dayanmaktadır. Uzun yıllar İranlıların egemenliği altında kalmış, daha sonra Bizanslıların eline geçmiştir. Selçukluların Malazgirt Savaşı’nı (1071) kazanmasından sonra Karaçoban Türk hakimiyetine geçmiş, daha sonra tekrar İranlıların eline geçmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselme döneminde Anadolu birliği sağlanırken, Karaçoban yeniden Türk egemenliğine girmiştir. Kısa bir süre Rus işgalinde kalmıştır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 00:09:25

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR