5
Mayıs
2024
Pazar
KARAYAZI - ERZURUM
Belediye Sayfaları
Nufus
784.941
Yüz Ölçümü
25.066
İlçe Sayısı
21
Vali
Nufus
34.332
Yüz Ölçümü
2.372
Belediye Sayısı
71
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Karayazı Genel Bilgi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Erzurum İli’ne bağlı bir ilçe olan Karayazı, doğusunda Ağrı ili batısında Tekman ve Pasinler ilçeleri, güneyinde Karaçoban ve Hınıs ilçeleri, kuzeyinde de Horasan Köprüköy ve Pasinler ilçeleri ile çevrilidir. İlçe toprakları Aras Nehrinin geçtiği bölgeden başlayarak gittikçe yükselen dağlık bir bölgededir. İlçe merkezi bu dağların arasında plato-ova karışımı bir görünümdedir. İlin güneydoğusunda yer alan ilçe topraklarını Karasu-Aras dağlarının bir bölümü olan Çakmak Dağı (3.063 m.) engebelendirir. İlçenin batı kesiminin sularını buradan geçen Aras Irmağı ile kolları, doğu kesiminin sularını ise Çakmak Dağı’nın güney ve güneydoğu yamaçlarından kaynaklanarak ilçe sınırları dışında Murat Irmağına katılan Elmalıdere toplar.

Denizden 2.450 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 2.372 km2 olup, toplam nüfusu 35.785’tir.

Çok yüksek bir yerleşim merkezi olmasından dolayı karasal iklimin hüküm sürdüğü ilçede kışlar çok soğuk ve sert, yazlar da sıcak geçer. Kış mevsimi çok uzun olup, toprakları 7-8 ay karla kaplıdır.

İlçenin ekonomisi hayvancılığa dayalıdır. Çok sayıda küçükbaş hayvancılığı yapılmaktadır. Erzurum’un başlıca koyun yetiştiren bölgesidir. Hayvancılıkta canlı hayvan ticareti kadar yün, yapağı, deri ve süt üretimi de önem taşımaktadır. Bitkisel üretim içe dönük olup, az miktarda buğday, arpa ve patates yetiştirilmektedir.

Tarihine ilişkin kesin bilgi olmamakla birlikte; Aras Nehri civarında, Salyamaç, Yolgören ve Çelikli Köyleri’nde bulunan bazı kalıntılardan, yöre tarihinin MÖ.III.yüzyıla kadar indiği sanılmaktadır. Eski adı Bayraktar olan Karayazı, daha önce Pasinler ilçesine bağlı bir bucak merkezi iken, 1937’de ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen en önemli tarihi yapılar arasında; Aşağı Söylemez köyündeki XIV.-XVI. yüzyıllarda yapıldığı sanılan, Söylemez Ana ve Söylemez Baba kümbetleri bulunmaktadır.
 

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 11:01:12

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR