15
Mayıs
2024
Çarşamba
OLUR - ERZURUM
Belediye Sayfaları

Bayan çiftçiler teknoloji ile tanıştı

Olur ilçesinde düzenlenen “Hayvan Islahı ve Çiftçi Kadınlara Yönelik Kolaylaştırıcı Etkenler Projesi” kapsamında alınan 25 adet süt sağım makinaları sahiplerine teslim edildi.


Törene katılan Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, proje kapsamında Olur ilçesinde tespit edilen çiftçi kadınlara yönelik 25 adet süt sağım makinasının sadece çiftçi kadınları yorulmaktan kurtarmakla kalmayıp aynı zamanda daha kaliteli ve yeterli süt üretimi yapmalarına da imkan sağlayacağını belirtti.

Vali Güvenç, bunun için çiftçilerin her türlü gelişme ve değişmeden faydalanması gerektiğini kaydetti.

Güvenç, “Elimizde tarım ve hayvancılık için yeterli potansiyel var. Ancak kıymetini bilmiyoruz. Daha bilinçli kullanamıyoruz. Erzurum’un zenginliği yaylalarıdır. Bu yaylalara sahip çıkıp daha modern usullerle hayvancılık yaparsak ancak hedefe ulaşabiliriz. Tabii bunun için bir taraftan da hayvan ırkını ıslah etme çalışmalarına ara vermeksizin devam etmek gerekiyor.” şeklinde konuştu. Bir yandan hayvan ırkının ıslahı bir yandan da hayvanların daha iyi barınak ve sağlıklı koşullarda bakımlarının yapılmasının zorunluluğu konusunda çiftçilere uyarılarda bulunan Vali Güvenç, “Bugün ahırlarımızda baktığımız kırmızı-alaca ırkı hayvanlardan yılda ancak 900 kilogram süt alabilirken, ıslahı yapılmış bir ırktan bunun on katı et ve süt alabilirsiniz. Yine günlük su ihtiyacının bir teneke yani 25 litre olarak bilindiği hayvanlarımızın aslında günlük 75 litre suya ihtiyaçları var. Gittiğimiz hemen her yerde çiftçilerimize önemle, ‘hayvanlarınıza hiçbir getirisi olmayan saman yerine ot, yonca, korunga gibi yem bitkileri yedirin’ uyarısında bulunuyoruz, her zamanda bulunacağız” dedi.


Olur Kaymakamı Eren Arslan ise, bu proje ile ilçe merkezi ve köylerinde kaliteli ve sağlıklı süt sağımı yapmak, üretici ailelerine işgücü ve zaman tasarrufu açısından katkı sağlanmasının amaçlandığını söyledi.Aslan, Türkiye’nin yıllık süt üretiminin 10 milyon ton olduğunu bunun ancak 1 milyon tonunun AB standartlarına uygun koşullarda üretildiğini vurguladı.


Daha sonra beraberindekilerle birlikte Olur Kaymakamlığı’nın 130 bin ytl’ye ilçe merkezinde yaptırdığı kapalı halı saha ile mezbahanenin açılışını yapan Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, kendisinin yanı sıra beraberinde ve halı saha etrafında bulunan çocuklara birer penaltı atışı da yaptırdı.


Bu arada Olur ilçesindeki programda Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Olur Kaymakamı Eren Arslan, Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, Fahri Alman Konsolosu Yılmaz Kuşkay, Alman-Türk Kooperatifleri Birliği Başkanı Andreas Kappes daire ve kurum amir ve müdürlerinin yanı sıra vatandaşlar katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2007 Cuma 16:47:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?