5
Mayıs
2024
Pazar
OLUR - ERZURUM
Belediye Sayfaları
Nufus
784.941
Yüz Ölçümü
25.066
İlçe Sayısı
21
Vali
Nufus
8.812
Yüz Ölçümü
820
Belediye Sayısı
41
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Olur Genel Bilgi

Karadeniz Bölgesi’nde, Erzurum İli’ne bağlı bir ilçe olan Olur, doğusunda Şenkaya ilçesi ve Ardahan ili, kuzeyinde ve doğusunda Artvin ili, güneyinde Oltu ilçesi ile çevrilidir. Doğudaki çok küçük bir bölümü Doğu Anadolu Bölgesi’nde kalan ilçe topraklarını Yalnızçam Dağlarının güneybatı uzantıları engebelendirir. Dağların yüksek kesimlerinde yaylalar bulunmaktadır. İlçe topraklarının sularını Tavusker Deresi ile Olur Çayının katıldığı Oltu Çayı toplar. İl merkezinin 172 km. kuzeydoğusundaki ilçe, denizden 1.334 m. yüksekliktedir. Yüzölçümü 820 km2 olan Olur’un toplam nüfusu 10.833’tür.

İlçenin rakımı yüksek olan kuzey kesiminde karasal diğer kesimlerinde ise Karadeniz iklimi görülür.

Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Hayvancılıkta koyun ve sığır besiciliği yapılmaktadır. İlçede sığır soylarının geliştirilmesi amacı ile yapay tohumlama istasyonu kurulmuştur. Hayvancılığa bağlı olarak ilçenin kırsal kesiminde yaygın şekilde dokumacılık yapılır. Arıcılık da yapılmaktadır. Yetiştirilen bitkisel ürünler ise buğday, arpa, patatestir. Az miktarda da elma, dut, kayısı ve ceviz yetiştirilmektedir. Ayrıca sebze ve meyvecilik de yapılmaktadır.

Yörede bulunan gözetleme kuleleri, kaleler aynı zamanda kiliseler, buradaki yerleşimin çok eskiye dayandığına işaret etmektedir. Olur çevresi Osmanlı - Rus Savaşı (1877-1878) sonunda Berlin Antlaşması (13 Temmuz 1878) ile savaş tazminatı olarak Ruslara bırakılan yörelerden biridir. 1917 yılında Rusya’da yapılan Ekim devrimi nedeniyle yörede bulunan Rus birlikleri çekilmişlerdir. Çekilirken silahlarını Ermenilere bırakmışlar, bu yönden güçlenen Ermeniler katliama başlamışlar, bu durum karşısında yöre halkı birkaç köyün birleşmesi ile çeteler kurarak Ermenilerle mücadeleye başlamışlardır. 28 Mart 1918’de TBMM. Hükümeti topraklarına katılmıştır. Daha önce bir köy iken 1922 yılında bucak merkezi haline getirilmiş, 1958 tarihine kadar Oltu ilçesine bağlı bucak iken, 1958 tarihinde ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Kotarus kentine ait bazı yapı kalıntıları bulunmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 11:11:14

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR