5
Mayıs
2024
Pazar
ŞENKAYA - ERZURUM
Belediye Sayfaları
Nufus
784.941
Yüz Ölçümü
25.066
İlçe Sayısı
21
Vali
Nufus
22.987
Yüz Ölçümü
1.423
Belediye Sayısı
70
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Şenkaya Genel Bilgi

Topraklarının büyük bölümü Doğu Anadolu bölümü Doğu Anadolu Bölgesi’nde, daha küçük bölümü de Karadeniz Bölgesi’nde, Erzurum iline bağlı bir ilçe olan Şenkaya’nın, kuzeyinde Olur ilçesi ile Ardahan, doğu ve güneyinde Kars, güneybatısında Narman, batısında da Oltu bulunmaktadır. İlçe toprakları dağlık ve engebelidir. İlçenin doğusunda Allahüekber Dağı (3.111 m.), güneyinde Soğanlı Dağı (2.850 m.), Düğüntepe (2.683 m.) kuzeyinde Erdavut Dağı (2438 m.), batısında Kırdağ (2823 m.) bulunmaktadır. İlçenin en önemli akarsuları olan Bardız ve Aksar çayları birleşerek Penek Çayı adıyla Oltu Çayına karışır. Erzurum’un en ormanlık ilçesidir. Etrafı dağlarla çevrili, kırık bir jeolojik yapıyla birlikte geniş mera ve yaylalara sahiptir.

İl merkezinin 185 km. kuzeydoğusundaki ilçenin yüzölçümü 1.423 km2 olup, toplam nüfusu 77.612’dir. Kışları karlı ve soğuk, yazları ılık ve kurak iklime sahiptir.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve ormancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, arpa, patates, elmadır. Az miktarda dut ve ceviz yetiştirilmektedir. İlçenin kuzeyinde bulunan Penek Köyü, Aksar ve Kömürlü bucaklarıyla bazı köylerde sebze ve meyvecilik de yapılmaktadır. Canlı hayvan ticaretine yönelik sığır ve koyun besiciliği yapılmaktadır. Orman ürünleri de ilçe ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. İlçe topraklarında linyit yatakları vardır.

Eski bir yerleşim yeri olan Şenkaya yöresi uzun süre Gürcülerin hakimiyetinde kaldıktan sonra, 1018’de Bizanslıların egemenliğine girmiştir. 1080’de Saltuklu kumandanı Emir Saltuk Ahmet tarafından ele geçirilmiştir. Saltuklular ile Gürcüler arasında birkaç kez el değiştiren yöre, XVI.yüzyıl başlarında Safevilerin egemenliğine girmiştir. Yavuz Sultan Selim Çaldıran Savaşı sırasında 1514’te Akkoyunlulardan bu yöreyi alarak Osmanlı topraklarına katmıştır. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, Rusların işgaline uğramış, ardından Rus İhtilali (1917) nedeniyle Ruslar yöreyi terk etmişlerdir. Ermeniler 1918’de burayı işgal etmiş, Kazım Karabekir Paşa’nın Ermenileri uzaklaştırması ile yeniden Osmanlı topraklarına dahil olmuştur. Osmanlı döneminde gelişmemiş bir köy konumunda idi. Cumhuriyetin ilanından sonra Şenkaya yöresi Oltu ilçesine bağlı Örtülü bucağının sınırları içerisinde idi.1946 yılında ilçe yapılmıştır.

İlçede günümüze gelebilen başlıca tarihi yapılar arasında; Bardız Kalesi
Bardız Camisi ile Penek Kalesi,Yanıkkaval Kalesi, Evbakan Kalesi kalıntıları bulunmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 11:19:38

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR