5
Mayıs
2024
Pazar
UZUNDERE - ERZURUM

Uzundere Genel Bilgi

Doğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Karadeniz Bölgesi arasında, Erzurum İli’ne bağlı bir ilçe olan Uzundere’nin doğusunda Oltu, batı ve güneyinde Tortum, kuzeyinde Artvin ili bulunmaktadır. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İlçe Tortum Çayı Vadisinde kurulmuştur. İlçe topraklarını Tortum çayı sulamaktadır. İl merkezine 85 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 840 km2 olup, toplam nüfusu 11.621’dir.

İlçede Doğu Karadeniz iklimi hüküm sürmekte olup, kışları soğuk ve sert, bol yağışlı, yazları da sıcak geçer.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tortum Çayı çevresindeki alanlarda sebze ve meyvecilik, seracılık yapılmaktadır. Ayrıca arıcılık ve alabalık üretimi de ilçe ekonomisinde yer almaktadır. Engebeli alanlardaki yaylalarda büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır.

İlçedeki ilk yerleşimin MÖ.3.000’lerde başladığı sanılmaktadır. Bundan sonraki tarihi kesin verilere dayanmadığından karanlıktır. Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Türkmen boylarından bir grup buraya yerleşmiş ve Saltukoğulları yöreye hakim olmuştur. Yavuz Sultan Selim tarafından çevredeki diğer ilçelerle birlikte Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde Azort olan ismi, Cumhuriyet döneminde Uzundere olarak değiştirilmiştir. Tortum ilçesine bağlı bir bucak olan Uzundere, 1987 yılında ilçe konumuna getirilmiştir.

Uzundere’nin Çamlıyamaç Köyü’nde bulunan kale kalıntıları, Öşvank Kilisesi belli başlı tarihi eserleridir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 11:27:02

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR