19
Mayıs
2024
Pazar
ÇUKURCA - HAKKARİ

Irak sınır bölgesinde kuş gribi şüphesi

Hakkari'nin Çukurca İlçesi Üzümlü köyünde yaşayan ve kuş gribi hastalığına yakalandıklarından şüphe edilen 3 çocuk, dün gece Hakkari'den Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. 

Sevk kararına itiraz eden ve çocuklarını Van'a götürmemekte direnen aile, 3 saat boyunca hastane kapısında ambulansta bekledikten sonra polis aileyi ikna etti. 

Irak'ın sıfır noktasında bulunan 75 hanelik Üzümlü köyünde 100'e yakın tavuğun ölmesi ve 3 çocuğun hastalanması üzerine Çukurca İlçesi Sağlık Ocağı'nda görevli Dr. Elif Kaya köye gitti. Köyde hastalanan çocukları muayene eden Dr. Kaya, kuş gribi şüphesiyle çocukları ambulansla Hakkari'ye gönderdi. Hakkari Devlet Hastanesi acil servis önüne getirilen çocuklar, maske takmış görevliler tarafından karşıladı. Kuş gribi şüphesi bulunan 3 aylık Canan ve 1.5 yaşındaki Adem Seven isimli kardeşlerle annesinin kucağında olan 8 aylık İsmail Kaya bir süre ambulansta bekletildi. Acil servis görevlisi Dr. Esengül Kalkan ve Çocuk Sağlığı Uzmanı Emine Dülger, çocukların muayenesini ambulansta yaparak, çocukları kuş gribi şüphesiyle Van Araştırma Hastanesi'ne sevk etti. Ancak 2 anne de Van'a gitmek istemediklerini belirterek, ambulanstan inmek istedi. 

Görevliler çocukların anneleriyle başa çıkamayınca hastane önüne polis takviyesi istendi. Gelen polislerde ikna edemeyince devreye İl Emniyet Müdürlüğü Atatürk Polis Merkezi Amiri Aydın Öztürk girdi. Bir süre aileyle görüşen Öztürk, "Çocuklarınızın tedavi olması gerekir. Devletin ambulansı 3 saattir sizi bekliyor. Sizden ücrette talep eden yok. Bu çocukları ölüme terk etmeyin, inadınızdan vazgeçin Van'a götürün" dedi. Aileler ise ısrarla Van'a gitmek istemediklerini bildirerek, zorluk çıkarttı. Bunun üzerine polis ambulans sürücüsüne kapıları kilitleyip, ambulansı hareket ettirme talimatı verdi ve araç polis otomobili eşliğinde aileyi Van'a gönderdi. 

İHA muhabirinin telefonla görüştüğü 75 hanelik Üzümlü köyü muhtarı Nevzat Duman ise köylerinde 100 yakın tavuğun hastalanarak öldüğünü bildirerek, kuş gribi şüphesini akılarından bile geçirmediklerini söyledi. Duman, "Köyümüzdeki hasta 3 çocuk ambulansla Hakkari'ye gönderildi. Herhangi bir hastalığa yakalandıklarını sanmıştık. Köyde bulunan 15'e yakın çocuk hastaneye götürülen çocuklardan daha kötü durumdadır. Bir süre önce köye tesadüfen Çukurca İlçesi'nden veteriner hekimler geldi. Kendilerine 'Tavuklar ölüyor' dedim. Onlarda 'Ölümleri normaldir' dedi. Kuş gribi hastalığından bahsetmediler. Öyle bir şey varsa köyümüzün sağlık taramasından geçirilmesi lazım" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2006 Çarşamba 11:10:53
Güncelleme :26 Temmuz 2006 Çarşamba 11:33:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?