22
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇUKURCA - HAKKARİ

Meşaleli havai fişekli düğün

Hakkari'de yapılan meşaleli ve havai fişekli aşiret düğünü büyük ilgi gördü. 'Yüzde arı kovma' adlı oyunda birbirlerine Osmanlı tokadı atan gençler, davetlilerin yüreğini ağzına getirdi. 

Biçer Mahallesi'nde Pinyanişi aşiretine mensup Cahit Acar ile Jirki aşiretine mensup Hazal Özbek için görkemli bir düğün töreni yapıldı. Bir zamanlar silahların patlatıldığı aşiret düğünleri, bu defa yerini meşale ve havai fişeklere bıraktı.

Akşam saatlerinde sağdıç Sabri Acar'ın evinde alınan damat Cahit Acar, 200 metre boyunca meşaleler ve türküler eşliğinde düğün alayına getirilerek, ellerine kına yakıldı. 3 gün 3 gece süren aşiret düğününde, takı takma yarışından kaçınılırken, akşam saatlerinde atılan havai fişeklerle Hakkari semaları aydınlandı. Yapılan kınanın ardında sağdıç evine getirilen damat Cahit Acar'ın etrafında toplanan gençler, yörede sıkça oynanan ve ciddi yaralanmalara neden olduğu için bir süreden beridir yasaklanan 'Yüzde arı kovma' adlı oyununu sergiledi.

Birbirlerine Osmanlı tokadı atan gençler, zor anlar yaşarken, gençlerin etrafından toplananlar ise adeta gülme krizi geçirdi.
Sabah saatlerinde devam eden düğün töreni, gelinin büyük bir araç konvoyu eşliğinde koca evine getirilmesi ve damat tarafından karşılanmasının ardında son buldu. Düğüne binlerce kişi katılırken, açıklamada bulunan damat Cahit Acar, bir zamanlar düğünlerde silahların atıldığını belirterek, maganda kurşunlarının ardından silah yerine havai fişek ve meşale kullandıklarını belirtti.
İHA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2007 Pazartesi 14:20:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?