18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Dönüm başına 600 milyon kazanç

Aralık'a bağlı Aşağı Aratan köyünde ilk defa yetiştirilen yer fıstığının hasadı yapıldı. Adana Ceyhan'dan gelerek ekim yapan Rüstem Nennioğlu, ummadıkları miktarda verim aldıklarını belirterek, 600 kilo verimin Türkiye şartlarının çok üstünde olduğunu söyledi.

Tarlasında yer fıstığı ekimi yaptıran Seyfettin Okut, dönüme 600 kilo verim aldıklarını ve bin 160 dönüm yer fıstığı ektiklerini ifade ederek, masraf hariç dönümden kazandıkları paranın 600 milyon lira civarında olduğunu dile getirdi.

Yer fıstığı tarlasında hasadı sırasında incelemelerde bulunan Iğdır Valisi Halil Ulusoy, Iğdır tarımında bir ilki gerçekleştiren tarla sahibi Seyfettin Okut ve Ceyhan'dan gelerek yer fıstığı eken Rüstem Nennioğlunu tebrik etti.

Vali Ulusoy, "Iğdır'a alışılagelmiş ekin olan pancar ve buğdaydan daha çok yer fıstığından kazanç daha önemli. Üretici vatandaşlarla Tarım Müdürlüğü görevlilerinin söylediğine göre bir dönüm tarlaya yer fıstığı eken pancar ve buğdaydan kat kat fazla para kazanmaktadır. Yani 100 dönüm pancar eken bir çiftçi 10 dönüm yer fıstığı ekmesi durumunda daha fazla para kazanacaktır. Gelecekte Iğdır yer fıstığının üretim merkezi olursa bu gördüğünüz iki şahısın sayesinde olacaktır" diye konuştu.

Vali Ulusoy, Iğdır'da alışılmış ürünlerin yerine sanayi ürünlerinin ekilmesinin daha doğru olacağına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Biz özel idare olarak ayçiçeği ekilmesi çalışmaları yapacağız. Bunun için 50 milyar lira ayırdık. Özel idare öncülük yapacak. Vatandaşlarımızdan isteğimiz sanayi ürünlerini eksinler. Sanayi ürünleri Pazar sorunu olmadığı gibi ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Yer fıstığı, ayçiçeği gibi ürünler dışarıdan dövizle alınmaktadır".

Yer fıstığı ekilen bin 160 dönümde hasada kadar 7 bin 700 işçi çalıştırıldığı, dönüm başına 600 kilo verim alındığı ve ürünün kilogramının tarlada bin 500 liraya satıldığı belirtildi.
Tarım Müdürlüğü yetkilileri, yer fıstığının ekiminin yaygınlaştırılması durumunda Iğdır çiftçisinİN gelir düzeyinin daha fazla iyileşeceğini belirtti.

.
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2005 Cuma 12:15:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?