18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARAKOYUNLU - IĞDIR

Asbestli boru istemiyorlar

Iğdır’ın Karakoyunlu ilçesindeki vatandaşlar, artık kanalizasyon şebekesinde bile kullanılmayan asbestli borulardan akan içme suyunu yaklaşık 32 yıldır kullandıklarını, artan hastalıkların da bundan kaynaklandığını iddia ederek, "Şu anda dağ köylerinde bile bu borular kullanılmıyor ama ilçe merkezinde 21. yüzyılda bu borulardan gelen suları içiyoruz" dedi.

Karakoyunlu ilçe sakinleri musluklarında akan, içip kullandıkları suyun geçtiği asbestli boruların değiştirilmesini istiyor. İlçelerinde su şebekesindeki boruların hepsinin kanserojen etkili asbest borulardan oluşuğun belirten Karakoyunlu Fatih Mahallesi Muhtarı ve İlçe Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Aslan, bunun göz önünde değil de yer altında olduğu için kimsenin umurunda olmadığın ileri sürdü.

Kanalizasyonda bile kullanımı yasak olan asbestli boruların Karakoyunlu’nun içme suyu şebekesinde hala kullanılıyor olmasının çok büyük bir sorumsuzluk olduğunun ifade eden Aslan, “Bu nedenle 2 bin 500 nüfusu aşan Karakoyunlu halkının sağlığı tehdit altındadır. 'Ölüm tozu' olan asbestli boruların kanserojen etki yaptığı bilinen bir gerçektir. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı'nın Kanserojen Maddeler Listesi"nde "kesin kanserojen" olarak tanımlanan ve akciğer zarının kalınlaşmasına neden olan asbest; insanlarda akciğer zarı ve karın zarı kanseri, akciğer, gırtlak ve sindirim sistemi kanserlerine yol açmaktadır“ dedi.

“ŞEHRİMİZDE ARTAN KANSER VAKALARIN ÖNEMLİ BİR SEBEBİ DE BUDUR”

İlçelerinde kanser vakalarının arttığını belirten Şavelettin Yıldırım isimli vatandaş ise, “Her yıl ilçede birileri yakınlarından ya annesini ya babasını ya kardeşini kaybetmektedir. Herkesçe de biliniyor ki asbesti solumak bile kanser yapıyor. Asbestin liflerinin kolayca suya karışabileceği kanıtlanmıştır. Şu anda dağ köylerinde bile bu borular kullanılmıyor ama ilçe merkezinde 21. yüzyılda bu borulardan gelen suları içiyoruz. Madem bu borulardan gelen su zararlı değil, Türkiye’nin her yerinde bu boruların hattı döşensin. Biz ayrıcalıklı değiliz, biz negatif ayrıcalıklıyız” ifadelerini kullandı.

Mevcut su şebekesindeki kanser yapan asbestli boruların kendilerinin sağlığı için acilen değiştirilmesi gerektiğini isteyen Karakoyunlu sakinleri, bu boruların yerine, sağlığa zararı bulunmayan, basınca dayanıklı, 100 yıl ömürlü polietilen veya çelik borularla Karakoyunlu su şebeke hattının yenilenmesini istedi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Karakoyunlu Belediye Başkanı Ziyatali Deliktaş ise, bununla ilgili projeyi hazırlandığını, önümüzdeki yıl içerinde 2 trilyonluk bir proje ile su hattının değiştirileceğini belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2012 Çarşamba 17:57:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?