18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARAKOYUNLU - IĞDIR

Tarihi mezar taşları yağmalandı

Iğdır’ın Karakoyunlu İlçe Belediye Başkanı Ziyatali Deliktaş, tarihi Karakoyunlu Mezarlığı’nda bulunan 600 yıllık koçbaşı mezar taşlarının ve diğer tarihi dokuların yağmalandığını söyledi.

Kaçırılan tarihi koçbaşı mezar taşlarının bir kısmının izine Kars, Van, Erzurum ve Ankara Müzeleri’nde rastladıklarını dile getiren Başkan Deliktaş, mezar taşlarının yurt dışına kaçırılmasından endişe ettiklerini ve Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’dan yardım beklediklerini belirtti.

AK Partili Belediye Başkanı Deliktaş, "Karakoyunlu’daki, koçbaşı mezar taşları tarihi ve milli hazinedir. Bugün burada yaşayan halkın bin yıllık geçmişinin hayat öyküsüdür. Bu koçbaşlarında ’ (Hicri 821- Miladi 1418), Merkadi Hacer, Mahmur Kızı’ gibi yazılar mevcuttur. Arsaklılar geleneğinin koç heykeli mezar taşları çok eski tarihleri taşıyor. Tarihi Karakoyunlu Devleti’nden kalan bu taşların talan edilmesinden dolayı Karakoyunlu halkı çok rahatsızdır. Ve biz koçbaşlarımızı geri istiyoruz" dedi.

Deliktaş, Büyük Ağrı Dağı’ndan Karakoyunlu’ya inen ’Kireler’, Oğuz- Arsaklı’lardan kalma Dede Korkut Mağaraları’nın içindeki tarihi doku ile İlhanlı Devleti’nin Bey’lerinden Argun Han’ın ’Yaylakiyesi’ndeki tarihi eserlerin de kaçırıldığını dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2005 Çarşamba 12:54:47
Güncelleme :7 Mart 2006 Salı 14:06:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?