6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

"SÜRKAL"dan köylü kadınlara fırın

Kars Bakü Tiflis Ceyhan (BTC) Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Derneği (SÜRKAL) tarafından köylü kadınlara 20 ekmek pişirme fırını dağıtıldı.

Kars'ın Selim ilçesine bağlı Sarıgün ve Hasbey köylerinde 10'ar adet olarak dağıtılan fırınların, kadınlarının ortak kullanımına ait olacağı belirtildi.

SÜRKAL Proje Müdürü Mahmut Sevgi, köylülerle yapılan görüşmeler sonucunda özellikle kadınların ekmek pişirme fırınları için oldukça istekli olduklarını, kullanım konusunda köyde herhangi bir sorun yaşanmayacağı ve birkaç hanenin belli bir sıralama dahilinde dönüşümlü olarak kendi evine yakın olan fırını kullanabileceğini anladıklarını belirtti.

Sevgi "Köylerdeki tandırlar çok tehlikeli olduğundan bizler de dernek yöneticilerimizle böyle bir proje gerçekleştirdik. Köyde ekmek pişirebilmenin tek yolu olan tandır kullanımı sırasında solunan zehirli gazların kadınlarda üst solunum yolu hastalıklarına sebep olmaktadır. Ayrıca tandırların kesinlikle güvenli olmadığı, özellikle çocuklar için büyük bir tehlike oluşturduğu, tandırlar köyde her yıl mutlaka bir tandırda yanma olayının gerçekleştiği bilinmektedir. İki hayır sever arkadaşımızın katkılarıyla Hasbey köyümüze ikamet eden kadınlarımız artık tandırlarda ekmek pişirmesinler tehlikelerden kurtulsunlar. Önceden köyde var olan eski taş fırını kullanan kadınlar, yeni yapılacak olan fırınların kullanımında diğer kadınlara yardımcı olabilecekler" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2009 Pazartesi 17:52:04
Güncelleme :9 Kasım 2009 Pazartesi 17:58:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?