2
Mayıs
2024
Perşembe
KARS

113 yıllık köşk restore edilecek

113 YILLIK TARİHİ KÖŞK TURİZME KAZANDIRILACAK

Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Sarıkamış'taki Çar 2. Nikola'nın tarihi av köşkünün restore edilmesi ve turizme kazandırılması için çalışma başlattıklarını söyledi.

1877-1878 yıllarında Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra 40 yıl Rusların işgali altında kalan Sarıkamış'ta dönemin Rus Çarı 2. Nikola tarafından yaptırıldığı öğrenilen 113 yıllık tarihi av köşkü (Katearina Köşkü) ve yanındaki küçük ahşap bina sarıçam ağaçları ile çivi kullanılmadan Baltık mimarisi ile yapılmıştı.

Uzun yıllar askeri bölgede bulunan ve daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçen köşkün restorasyonu yapılarak turizme kazandırılması hedefleniyor.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, av köşkü ve yanındaki diğer küçük ahşap yapının 2009'un Ekin ayı itibariyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teslim edildiğini söyledi.

 

KATEARİNE KÖŞKÜ 113 YILLIK TARİHE SAHİP

Kültür ve Turizm Müdürü Doğanay, Katearina Köşkü'nün 113 yıllık bir tarihe sahip olduğunu söyledi. Doğanay, "Çar 2'inci Nikola'nın Köşkü Osmanlı Rus Savaşı'ndan sonra yaklaşık 113 yıllık bir tarihe sahip. Halk arasında 'Katearine Köşkü' olarak bilenen köşk ve yanındaki şişman köşk Rus Mimarisi ile yapılan, baltık mimarisi ile yapılan köşkümüzü bilindiği üzere Sarıkamış kış turizmi açısından yoğun bir sezon geçiriyor. Bu yoğun sezonu biz 12 aya yaymak üzere, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kars Valiliği

Sarıkamış kış turizmini 12 aya yayabilmek amacıyla kültür turizmini geliştirmek, destinasyon çalışmalarını yaptırıyoruz. Bu destinasyon çalışmaları içerisinde Katearine Köşkü ile Şişman Köşkü kültür turizmine kazandırma çalışmaları başlattık. Katearina Köşkü Osmanlı Rus Savaşı'ndan sonra Çar 2'inci Nikola tarafından yaptırılmış olan Batlık mimari tamamı ahşaptan hatırlarla yapılmış bir yapı. Ahşap 80 derecede pişirilmiş, çam ağaçlarından birbirine geçirilme şeklinde ve çivi kullanılmadan yapılmıştır" dedi.

5O YATAKLI OTEL YAPILACAK

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Katearina Köşkü'nün, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yapmış olduğu imar değişiklik planlarıyla turizm alanı içerisine alındığını ifade etti. Doğanay, "Köşk, Haziran ayı sonu veya Temmuz ayının ortalarına doğru bakanlığın web sitesinde yayınlanarak özel müteşebbislere açılacak. Ayrıca bu bölgeye 50 yataklı otel yapma izni çıktı. Büyük köşk ve diğer ahşap binada 24 oda bulunduğuna göre yeni yapılacak 50 yataklı otelle birlikte toplam 74 odalı otel, dinlenme

tesisleri sosyal tesisler yapılacak. Sarıkamış'ın turizm potansiyeli 12 aya yayılarak zengin turizm destinasyonu şekline gelecektir. Çalışmaların tamamı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın mahiyeti altındadır" diye konuştu.

Sarıkamış sınırları içerisinde bulunan ve çivi kullanılmadan yapılan Katearine Köşkü yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Köşkü gezmek için gelenler, semaver yakıp çaylarını yudumlarken, tarihi köşkü seyretmenin tadını çıkartıyorlar.

113 YILLIK TARİHİ KÖŞK TURİZME KAZANDIRILACAK
113 YILLIK TARİHİ KÖŞK TURİZME KAZANDIRILACAK
113 YILLIK TARİHİ KÖŞK TURİZME KAZANDIRILACAK
113 YILLIK TARİHİ KÖŞK TURİZME KAZANDIRILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2010 Cuma 13:48:00
Güncelleme :25 Haziran 2010 Cuma 14:08:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kafkas kartalı IP: 88.251.3.xxx Tarih : 29.06.2010 20:05:11

 çok güzel düşünülmüş restorasyon şart ama lokasyon yanlış merkeze uzak butik otel olabilir ama ölü yatırım olur.... kültür ve turizim bakanlığı oraya verdiği destegi kars merkezde buluna rus yapısı binalara verse bence kars cadde ve sokakları sayılı mistik ve tarihi dokulu avrupa şehirlerinden farksız olur... saygılarımla