5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

115'lik dededen teröre lanet

Kars Valisi Mehmet Ufuk, Digor ilçesinde 115 yaşındaki Abdi Özyakışır'ı evinde ziyaret etti.

Valiyi alnından öpen Abdi dede, uzun yaşamanın sırrından, tarihe kadar birçok konuda bilgi verdi. Hafızasıyla herkesi şaşırtan Abdi dede, şehitler için gözyaşı döktü, teröristlere ise lanet okudu.

Vali Mehmet Ufuk Erden, Yardımcısı Mustafa Özkaynak, Digor Kaymakamı Veysel Çiftçi, İl Genel Meclisi Başkanı Muzaffer Yağcı ve Milli Eğitim Müdürü Ekrem Ekici ile birlikte 115 yaşında olduğu iddia edilen ve Digor'da yaşayan Abdi Özyakışır'ı evinde ziyaret etti. Ömründe ilk defa evinde bir Vali görmenin sevinci ve gururunu bir arada yaşadığını belirten Abdi dede, alnından öperek karşıladığı Vali Erden ile el ele yürüyüp, yan yana oturdu. Vali Erden, "Dediler ki, bu köyde yaşı bir hayli büyük olan bir dedemiz varmış. Biz de gelip hatırını soralım, bir ihtiyacın var mı, sağlığın sıhhatin yerinde mi, bir sıkıtın var mı diye soralım dedik" şeklinde konuştu.

Abdi dede ise, ağzından duayı eksik etmezken, Vali Erden'e sık sık sarılarak hayatından kesitler aktardı. 1893 yılında doğduğu fakat nüfus kaydının geç yapıldığı ileri sürülen 115 yaşındaki Abdi Özyakışır, Padişah Abdülhamit'in tahttan indirildiği dönemi iyi hatırladığını söyledi.

Abdi dede, "Bizi Atatürk kurtardı. Biz gittik Erzurum Şoşar köyüne. O zaman yazı falan yoktu. Babam da orada vefat etti. Daha sonra biz tekrar buraya geldik ve sonra da Osmanlı geldi bizi deftere kaydetti. Ben 1333'lüğüm (Hicri takvime göre) ve o zaman 40 yaşındaydım. Vali Paşam benim gördüğüm adamlar yok, torunları bile yoktur, hepsi öldüler. Hepsi göçüp gitmişlerdir. Allah'a şükür benim çocuklarım bana bakıyorlar, Allah onlardan razı olsun. Ben devlete kurban olayım. Devlet sağolsun. Allah devlete zeval vermesin. Allah, sen bu devletin düşmanını kör et" diye konuştu.

Rus Çarı Nikola dönemini de iyi hatırladığını söyleyen Abdi dede, "Lenin geldi Çar Nikola'yı düşürdü. Lenin çok Müslüman öldürdü. Daha sonra Türkler geldi bizi kurtardı. Bizler Kağızman tarafından kaçarken 15 atlı gelip bizleri kurtardı" ifadelerini kullandı.

DEVLET NİYE BİZE PARA VERSİN BİZ DEVLETE PARA VERELİM

Abdi dede, yaşlılık maaşı alıp almadığının sorulması üzerine ise, "Devlet niye bize para versin, biz devlete para verelim. Bizler devletin sayesinde ayakta duruyoruz. Allah devletimize yardım etsin. Beni Kaymakamlığa götürdüler yaşlılık maaşı için. Ben kızdım. Dedim ki ben istiyorum ki ben devlete para vereyim, devlet bana niye para versin. Ben hayatımda devletten para almadım almam bile" dedi.

YAĞ, SÜT, YOĞURTLA GELEN UZUN ÖMÜR

Abdi dede uzun yaşamanın sırrını da anlattı. Yağ, süt, yoğurt, haşıl, şeker başta olmak üzere yemeği çok sevdiğini ve bol yürüyüş yaptığını söyleyen Abdi dede, hiçbir şeyi dert etmemenin de sağlıklı hayata büyük katkısı olduğunu vurguladı.

HER ŞEHİT HABERİNDE CANIM BEDENİMDEN ÇIKIYOR

Son günlerde artan şehit haberlerinin yüreğini yaktığını ifade eden ve gözyaşlarını tutamayan Abdi dede, "Bir asker öldüğünde sanki benim canım çıkıyor gibi oluyor. Hemen Allah'a dua ederim. 'Yarabbi sen askerlerimizi koru' derim. Ama bu da Allah'ın mukadderatıdır. Allah'ın taktiridir. Allah'ın kuralı odur. Dur bakalım ne olacak. Allah askerlerimizi öldüren düşmanı kör etsin. Bir asker öldüğünde benim canım çıkıyor. Bir asker, anasını babasını terk etmiş gitmiş vatanını bekliyor. Düşman gelip onu öldürüyor" dedi.

.
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2008 Cuma 13:21:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HELAL BE DEDE IP: 78.166.151.xxx Tarih : 8.05.2008 02:45:00

HELAL BE DEDECIĞIM SANA HERŞEY HELAL SENIN GIBI DÜŞÜNEN 50 Kİİ OLSA DIGORDAA TAMAM KARS 4X4 LUK BIR ILÇE OLUR