6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

158 öğrenci Kars'ta buluştu

Kars Kafkas Üniversitesi'nde düzenlenen '6. Ulusal Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Kongresi' kapmasında kente gelen 28 üniversitenin 158 öğrencisi, kongre sonunda Sarıkamış ilçesinde piknikte bir araya geldi.


Kafkas Üniversitesi (KAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü tarafından 01-03 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen '6. Ulusal Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Kongresi' sona erdi. Kongre sonunda Sarıkamış Belediyesi 28 üniversiteden 158 öğrenciyi Sarıkamış Bayraktepe Kayak Merkezi'nde piknikte buluşturdu. Öğrenciler kendi elleriyle cağ kebabı pişirdiler ve yöresel yemeklerin tadına baktılar.


Piknik sonrası da Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Sarıkamış Toprak Otel'de öğrencilerle sohbet etti. Sarıkamış Destanı'nın anlatıldığı sinevizyon gösterisinden sonra Vali Erden bir konuşma yaptı. Erden, "Yakın tarihimizin önemli sayfalarından birisi Sarıkamış'ta yaşanmıştır. Çanakkale'de ve diğer cephelerde de olduğu gibi aziz şehitlerimiz bu ülkeyi bizlere canlarını vererek altın tepside sundular. Burada o yıllarda yaşanan savaş ve soğuk koşullarında şehitlerimiz birer kar tanesi gibi karlar arasında canlarını verdiler. Aynı zamanda yokluk, soğuk, açlık, hastalık ve amansız mücadele içerisinde geçen zor günler ve hazin son.

Onların yaptıkları fedakarlıkları öğrenince bu vatanın kıymetini daha da iyi anlamış oluyoruz. Sarıkamış gibi ülkemizin diğer ucu olan Çanakkale'ye, geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi öğrencilerimizi gönderiyoruz. Öğrencilerimiz Kars'a döndüklerinde onların üzerinde çok olumlu etkileri oluyor. Çanakkale'nin yanı sıra Erzurum, Sivas ve Ankara gibi illerimizde de öğrencilerimizi gönderiyoruz ve olumlu duygular içerisinde dönmeleri bizleri çok mutlu ediyor. Kurtuluş Savaşı, Sakarya, Dumlupınar ve Çanakkale gibi zaferlerle sonuçlanan savaşlar sonrasında olduğu gibi bunun yanında Sarıkamış'ta aldığımız yenilgilerden de büyük dersler alır ve geleceğe yönelik ayakları daha da yere basar bir şekilde değerlendirerek kucaklarız. Bu anlamda Sarıkamış da bizim geçmişimizdir ve bunu sahiplenir ve yaşarız. Sarıkamış da bedeli ödenmiş bir yakın tarihimizdir. Şehitlerimizi minnetle anıyorum" dedi.


Geçtiğimiz hafta meydana gelen hain saldırıda Karslı 3 askerin şehit düştüğünü de hatırlatan Vali Erden, şunları söyledi:
"Maalesef geçtiğimiz hafta yaşanan terör olaylarında 10 şehit verdik ve bu şehitlerimizden 3 tanesi ise Karslı evlatlarımızdı. Tüm ülkede olduğu gibi bu acıları hep birlikte yaşadık ve cenaze törenlerinde ana ve babaları ile birlikte bu acıları paylaştık. Bu ülkede annelerimiz yüzyıllardır her zaman kınalı kuzularını Sarıkamış, Sakarya, Dumlupınar ve Çanakkale gibi birçok cepheye bugün de olduğu gibi gönderdi. Ve onların ciğerpareleri şehit oldular. Demek ki ülkemizin savunması ve dolayısıyla bekası için analarımız bu fedakarlıkları yapıyorlar ve yapmaya da devam edecekler. Onlardan birisi sizin ağabeyiniz, akrabanız, yakınınız olabilir. Bir başkasının derdiyle ve memleketin derdiyle dertlenmek sorumluluğunu bilen insanlar için bu bir insanlık örneğidir.

Biz bütün kurumlarımız olarak her yıl Aralık ayının son haftasında Sarıkamış'ta anma programları düzenliyoruz. Bu anma programları devlet erkanının da katıldığı anma programları ile her geçtiğimiz yıl daha da önem arz ediyor ve ülke gündemine oturuyor.


Onların aziz hatıralarını insanlarımızla buluşturmak için programlar düzenliyoruz."
Erden, öğrencilere Sarıkamış Şehitlerini Anma Alanları projeleri hakkında da bilgi vererek, bu projeyle Sarıkamış'ta o zamanlarda yaşanmış olan dramları anlatan abideler ve o zamanda yaşananları bugünlere taşıyarak anlatan bir proje olacağını vurgulayarak, "Ülkenin birliği adına somut adımlar atmak yönünde Doğu ile Batı'nın birleşmesi ve bu birliğin gönüllerde yoğunlaşacağına inanıyorum. Vatanımızın her köşesi çok değerlidir. Buradan Kars halkı adına ailelerinize selam götürmenizi istiyorum. Onların yürekleri de sizin yürekleriniz gibi çarpıyordur" diye konuştu.


Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen de, "Kristal karların hayat verdiği 2634 rakımlı bulutlarla komşuluk yapan Sarıkamış'a hoş geldiniz" diyerek, duygularını şu şekilde dile getirdi:
"Sarıkamış'ın iki tane özel değeri vardır. Birisi Sarıkamış'ın şehitleri diğeri de Sarıkamış'ın turizmidir. Bildiğiniz gibi 22 Aralık-8 Ocak 1914 ve 1915 yılları arasında ordularımız Allah-u Ekber ve Soğanlı Dağlarını aşmak istemişlerdir. Çanakkale'de olduğu gibi Atatürk ordulara, 'Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum' emrini verdiği gibi Çanakkale'yi aldık. Sarıkamış'ta da ordularımıza 'Allah-u Ekber'i aşın' diye emir verilmiştir. Fakat itaatkar olan ordularımız o zemheri şartlarında yaşanan soğukta anneler bile yavrularını bırakıp giderlerken o askerlerimiz vatan, millet ve toprakları uğruna 3035 rakımdaki Allah-u Ekber ve Soğanlı Dağlarında donarak hayatlarını vermişlerdir. Bu yaşanan olayların bana göre anlamı bedeli önceden ödenmiş bir savaştır. Bu da şunu gösteriyor ki; bizler vatan için neleri göze alacağımız ve karşılığında canlarımız verecek bir milletiz. Nasıl ki Japonlar çocuklarını Hiroşima ve Nagazaki'ye götürüp o günlerde yaşananları gösteriyorlar ise bizler de sizleri Çanakkale ve
Sarıkamış'a gelip o ruhu anlamanızı ve yaşamanızı sağlıyoruz."

İha
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 15:57:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?