6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

3. Kaz Bayramı kutlandı

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen 'Kaz Bayramı' kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu.


Bayram etkinliği çerçevesinde Kazımpaşa Caddesi girişinde bir grup öğrenci ile KAÜ Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven ve öğretim görevlileri toplandı. Karton kutular içerisinde getirilen 4 adet kazın önce kırmızı kurdelelerle ayakları bağlandı. Kaçmamaları için seçilen bu yöntem ilginç görüntüleri de beraberinde getirdi. Kazların ikisi bir kamyonette öğrenciler tarafından tutuldu diğer ikisi de ayaklarındaki kurdeleler eşliğinde protokol üyelerinin önünde gezdirildi. Öğrenciler, 'Yaşasın 3. Kaz Bayramı'
sloganları atarak uzun süre kazların arkasından yürüdüler. Vatandaşların meraklı bakışları arasında caddede yürütülen kazlar arabaların korna sesleri ve aşırı ilgi nedeniyle pek de alışamadıkları bu ortamda adeta şaşırıp kaldılar. Kazlar, kurdelelerin araba tekerleklerinin altına sıkışması veya vatandaşların ayaklarına dolanması nedeniyle yürüyemediler. En çok çocukların ilgi gösterdiği kazların rahat hareket edebilmeleri için ayaklarına bağlanan kurdeleler makas yardımıyla kesildi ve kendi hallerine bırakıldılar. Aralarında KAÜ Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven'in de bulunduğu kortejin önünde yürüyen kazlar vatandaşların ilgi odağı oldu. Rektör Prof. Dr. Abamüslüm Güven de zaman zaman yürümeyen kazları ellerini şakırdatarak yürütmeye çalıştı.


Bu arada Kars Valiliği tarafından tasarlanan ve Kars'ı EMİTT 2009 Fuarı'nda temsil eden dev kaz kostümü ise yürüyüşe renk kattı. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun olan öğrencilerde kazları kucaklarına alıp hatıra fotoğrafı çektirdiler. Yürüyüşe katılan kaz kostümü de öğrencilerin eğlence kaynağı oldu.
Kaz Bayramıyla ilgili açıklama yapan Rektör Güven, "Bu üçüncü Kaz Bayramımız. Bildiğiniz gibi kaz bölgemiz ve Karsımız için çok önemli ve Türkiye'deki kaz üretiminin önemli bir kısmı Kars'ta yapılıyor. Kaz bayramının amacı kaz yetiştirilirciğini daha da teşvik etmektir. Ayrıca kaz, ilimize gelen misafirlerimize de yemek olarak sunulmaktadır ve halkımız önem verdikleri dost ve yakınlarına kaz hediye ederler. Kazın kültürümüzde böyle bir yeri de vardır. Kaz, Kars için önemli bir hayvandır. Bu da onun
ekonomik değerinden kaynaklamaktadır. Özellikle kış aylarında halkın önemli bir besin kaynağıdır. Yöremizde kış aylarında misafirlere kaz ikram edilir.Üniversite olarak da kazın bizim için sembolik bir anlamı vardır. Öğrencilerimiz çok yoğun ve zorlu bir eğitim döneminden geçtiler. Bu bayram aynı zamanda da bu eğitim döneminin bittiğinin ve artık dinlenmeğe geçtiklerinin de bir işaretidir" dedi.
Tarihi Kars Kalesi arkasında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bahçesinde bulunan kampüs alanına kadar süren yürüyüş burada son buldu. Yapılan etkinliklerin devamında ise Kafkas halk oyunları gösterileri yapılarak ardından da okul birincileri fakülte kütüğüne çivi çaktılar. Mezun olan öğrencilere diplomaları verilmesinin ardından da etkinlikler, aşıkların atışması, müzik dinletisi ve kep atma gibi etkinlikler ile son buldu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2009 Pazartesi 16:46:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?