2
Mayıs
2024
Perşembe
KARS

40 yıllık hasret sona erdi

KARS'TA 40 YILLIK HASRET SONA ERDİ

Kars'ın Digor ilçesine bağlı Yağlıca ve Başköy köylerinin uzun yıllardan beri yaşadığı su sıkıntısı sona erdi.

Kars Valiliği, Özel İdare Müdürlüğü ve Digor Kaymakamlığı tarafından yapılan sondaj çalışmalarının ardından köylerinin 40 yıllık su sorununun çözülmesini köylüler davul zurna eşliğinde halay çekerek kutladı.

Yağlıca köylüleri sabahın erken saatlerinde köy okulunun bahçesinde toplanarak saatlerce halay çekip oynadılar. Köyün kuruluşundan günümüze kadar su sorunu yaşayan ve su ihtiyaçlarını karşılamak üzere yaz-kış demeden kilometrelerce uzaklıktan getirdikleri su ile ihtiyaçlarını karşılayan Yağlıca köylülerinin su özlemi yapılan uzun çalışmalardan sonra giderildi.

Şebeke sistemiyle 20 kilometren uzaklıktan getirilen su köyde depolanarak, depodan şebeke sistemiyle evlere verildi.

Yenice köyünün su şebekesinin açılışını Kars Valisi Ahmet Kara yaptı. Köylüler Kara'ya köy girişinde sevgi gösterilerinde bulundular.

Vali Ahmet Kara, her iki köyün de uzun yıllar susuz bırakılmasının kendisini mahçup ettiğini söyledi. Vali Ahmet Kara, "Ben de Yağlıca köyü su tesisini açmak için burada bulunmaktan hakikaten onur duyuyorum. Dünyanın 4'te 3'ü su, malumunuz olduğu üzere 4'te 1'i de kara parçalarıyla oluşmuş, insanın vücudunun da 4'te 3'ü sudur. Ve Yağlıca köyüne 2010 yılına kadar su getirilmemiştir" dedi.

Kara, "Yıllarca Yağlıca köyünü susuz bırakmışız. Bundan dolayı ben biraz da mahcup bir eda ile karşınızdayım. Hakikaten Kaymakam Bey çok güzel ifade etti. Hanımlarımız bu su konusunda çok zorluk çekiyorlar. Hakikaten köylerinde su olmadan temizliklerini nasıl yapıyorlardı? Nasıl cambazlıklar yaparak evlerini, çocuklarını temiz tutuyorlardı, temiz giydiriyorlardı, temiz okula gönderiyorlardı? Ben onların bu başarısına bu gayretlerine hayranım benim annem de bir kadındır. Benim eşim de bir kadındır.

Kadınlar bu konuda hakikaten fedakardır. Fakat ne olursa olsun biraz gecikmiş de olsa suya kavuşmuş olmanın siz de sevincini yaşıyorsunuz. Ama şunu söylemek istiyorum, bu suyu yapmaktan daha önemlisi güzel kullanmaktır. Siz Yağlıca köylüleri olarak, bu tesisi bu su şebekesini en iyi şekilde kullanın uzun ömürlü olsun, suyunuzu da ısrafkar kullanmayın, tabii hepimiz Müslüman'ız biliyoruz. Ben sizin bu su tesisi çok güzel kullanacağınıza inanmakla birlikte bu hususu burada belirtmekte yarar görüyorum. Çünkü

bu tür nimetler olmadığı zaman çok bilinmiyor da, olduktan sonra ufak bir arızada göreceksiniz, ufak bir su kesilmesinde artık eskiye dönemeyeceğinizi, susuz edemeyeceğinizi çok net göreceksiniz. O açıdan güzel kullanmak tasarruflu kullanmak bir de artık temizliğe çok özen göstermek özellikle dikkat etmeniz gereken bir husus olmalıdır" diye konuştu.

Daha sonra Yağlıca köyü içme sunun açılışı yapıldı. İçme suyunun açılışını yapan Kara, musluktan akan suyu içerek hayırlı olmasını diledi.

Yağlıca köyünün ardından Başköy'e giden Vali Kara ve beraberindekiler, Başköy'de düzenlenen içme suyu açılışı programına katıldı. Vali Kara ve beraberindekileri Başköy'de muhtar ve köylüler karşıladı. Yapılan konuşmaların ardından Başköy'ün de içme suyunun açılışı yapıldı. Başköy ile Aşağı Başköy arasında bulunan husumetin de son bulmasına isteyen Vali Kara, kadınlardan kocalarına, erkeklerine sahip çıkmalarını istedi.

Yapılan açılışın ardından Vali Kara ve beraberindekiler, onurlarına verilen yemeğe katıldılar.

Vali Ahmet Kara, daha sonra köyden ayrılarak Kars merkeze hareket etti.

Digor'a bağlı Yağlıca ve Başköy'de düzenlenen içme suyu şebeklerinin açılışına Vali Ahmet Kara, Digor Kaymakamı Fatih Özdemir, Kars Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Digor Belediye Başkanı Muzaffer Kutay, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Salgar, kamu kurum ve daire amirleri ile çok sayıda köylü katıldı.

Yağlıca ve Başköy de kurulduğu tarihten itibaren ilk kez suya kavuşmanın mutluluğu yaşandı.

KARS'TA 40 YILLIK HASRET SONA ERDİ
KARS'TA 40 YILLIK HASRET SONA ERDİ
KARS'TA 40 YILLIK HASRET SONA ERDİ
KARS'TA 40 YILLIK HASRET SONA ERDİ
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2010 Çarşamba 11:27:01
Güncelleme :13 Ekim 2010 Çarşamba 11:40:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?