5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

7 ülkeden öğrenciler Ani Harabeleri'nde

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Toplum Gönüllüleri (TOG) Koordinatörlüğünde düzenlenen etkinliklere katılmak üzere gelen 7 ülkenin öğrencileri, Türkiye Ermenistan sınırındaki Ani Harabeleri'ni gezdi.

Almanya, Azerbaycan, Ermenistan, Slovenya'dan, Fransa, Suriye ve Belçika'nın çeşitli üniversitelerinden gelen öğrenciler Kars'ta çeşitli etkinliklere katılarak dünyaya barış mesajları verdi. Farklı kültürlerin bir arada yaşayacağını ve bu kültürlerin iletişim sağlayabileceğini göstermek için katıldıkları etkinliklerde el ele ve gönül gönüle olan öğrenciler, Türkiye Ermenistan sınırındaki Ani Harabeleri'ni gezdi. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nde görevli rehber Cengiz Kara'nın bilgileri ile aydınlanan öğrenciler, Ani Harabeleri'ne hayran kaldıklarını söyledi.

Öğrenciler, her tarihi binanın önünde hatıra fotoğrafı çektirerek örnek bir dayanışma ortamı sağladı. KAÜ Toplum Gönüllüleri Koordinatörü Adnan Yalçın, gezi kapsamında Kafkasya'nın kültür abidesi olan Anı Harabeleri'ni yurt dışından gelen öğrencilere gezdirdiklerini belirterek, "Kars'ın kültürel değerlerini, Ani'yi yurt içinden ve yurt dışından gelen arkadaşlarımıza tanıtmaktayız. Burada, çok dinli ve çok kültürel bir etkinlik söz konusu. Amacımız, Türkiye'ye ve tüm dünyaya farklı kültürlerin bir arada yaşayacağını ve bu kültürlerin iletişim sağlayabileceğini göstermektir. Kars'ın bilinmeyen mozaiğinin tanıtımı da söz konusudur. Bu organizasyon Kars'ın turizmi açısından büyük bir önem taşıyacaktır. Amaç, farklı üniversitelerden öğrencilerin bir araya gelmesi ve bu öğrenciler arasında bir kaynaşma ve etkileşim olmasıdır" dedi.
Ermenistan'ın Vayodz Dzor Üniversitesi Hukuk Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Anna Hovhannisyan, "Anı Harabeleri'ni gezmekten mutluyuz ama geçmişteki tarihi Ermenistan'dan bugüne bir şey kalmadığını üzülerek görmüş bulunuyoruz. Bu alan içerisinde yapılanlar Ermeni Balgat Krallığı tarafından inşa edilmiş yapılar içeriyor ve maalesef bugüne kadar bu kadarı saklanabilmiş. Gezimizde gördük ki hiç olmazsa Türk tarafı bu yapıtların etrafını temiz tutmaya çalışıyor. En azından böyle bir gelişme var ve bu bizim için sevindirici bir gelişme. Bunun bu şekilde devam etmesini ümit ediyoruz. Kendi gurubum adına mutlu olduğumu belirtiyorum" diye konuştu.

Öğrenci grubu, Ani Harabeleri'nin ardından Kars Müzesi, Kars Kalesi, Kümbet Cami (12 Havariler Kilisesi) başta olmak üzere kentin tarihi yerlerini gezdi.

.
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2008 Pazar 12:53:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hayri ÖZTÜRK IP: 78.180.245.xxx Tarih : 19.05.2008 10:55:59

Ani ören yeri gezilmeye değer bir yer ama ne yazıkki daha çok karslı bile burayı gezmemiştir.Dünyanın bir çok ülkesinden insanlar gelip buraları gezerken biz karslılar halen 40 yıl öncesinin Kars'ını konuşuyoruz.Bir atasözü vardır.(Pişiyin eli ete yetişmeyince adını ilenmiş koyar)