5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

70 yıllık su özlemi sona erdi

Kars merkeze bağlı Kocabahçe köyünde gerçekleştirilen su açılışı töreninde yaşlı bir kadın 70 yıllık su özlemini omuzlukları ve kovaları yere atarak sonlandırdı.

Çimenler üzerinde 'Kırmızı Halı'lı su açılış töreninde 6 kişi konuştu, 6 kişiye de katkılarından dolayı muhtar tarafından plaket verildi.

Kars'a 40 kilometre mesafedeki 150 haneli ve bin nüfuslu Kocabahçe köyü 70 yıl süren hasretin ardından görkemli bir törenle suya kavuşturuldu. Aşırı sıcak altında gerçekleştirilen törene Kars Vali Mehmet Ufuk Erden, AK Parti Kars Milletvekilleri Zeki Karabayır, Mahmut Esat Güven, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Vali Yardımcıları Doğan Demirdaş ile Mustafa Özkaynak, İl Genel Meclisi Başkanı Muzaffer Yağcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Salgar, Müftü İlyas Serenli, Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Şahin, Tarım Müdürü Yusuf Yurdalan, Gençlik ve Spor Müdürü Gürsel Polat ve köylüler katıldı.

Harmandaki törende protokol çadırı ile kürsü arasına, çimen üzerine yaklaşık 10 metre uzunluğunda kırmızı halı serildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sırasıyla Köy Muhtarı Cevdet Budak, İl Genel Meclisi üyesi Dağıstan Halitoğulları, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Salgar, AK Parti Kars Milletvekilleri Mahmut Esat Güven ile Zeki Karabayır ve Vali Mehmet Ufuk Erden günün anlam ve önemine belirten birer konuşma yaptılar. Konuşmacılar, harmandaki yeşillik üzerine serilen kırmızı halının üstünde yürüyerek kürsüye kadar geldi ve toprağa ayak basarak konuştular.

Törenin açılış konuşmasını yapan Kocabahçe Köyü Muhtarı Cevdet Budak, çok mutlu olduğunu söyledi ve emeği geçen herkese teşekkür etti. İl Genel Meclisi üyesi Dağıstan Halitoğulları da su sondajı için yapılan çalışmaları anlattı ve kendilerine destek olanlara teşekkür ederek, 70 yıllık su hasretinin sona erdiğini belirtti.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Salgar da daha önce gördüğü bir kız çocuğuyla ilgili anısını anlattı ve çalışmaların semeresinin alındığını söyledi. AK Parti Kars Milletvekili Mahmut Esat Güven kendi hükümetleri döneminde su sorununun kalmadığını savundu. AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır da, 1995'te milletvekili adayıyken köye geldiğini ve su gelene kadar köye gelmeme kararı aldığını söyledi. Hükümetleri döneminde Kars'a yapılan yatırımları anlatan Karabayır 343 köyün şebekeli suyu olduğunu, 26 köye de motopomp sistemiyle su sağlandığını, 16 köyde ise su olmadığını ve bu köylere su getirmek için çabaladıklarını söyledi.

Vali Erden ise, "Su hayattır, su olduktan sonra diğer hizmetler kıymetli değildir. Su sıkıntısı geride kaldı başka hizmetlere de hız vereceğiz. Köylerin yol ve su sorunlarını çözmeye çalışacağız" dedi.

Törendeki konuşmalardan sonra Muhtar Budak tarafından, katkılarından dolayı Vali Mehmet Ufuk Erden, AK Parti Milletvekilleri Zeki Karabayır ile Mahmut Esat Güven, İl Genel Meclisi Başkanı Muzaffer Yağcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Salgar ve İl Özel İdaresi Plan Proje Yatırım Şube Müdürü Özgür Ünal'a plaket verildi.

Son olarak, Vali Erden, Milletvekilleri Karabayır ve Güven ile Belediye Başkanı Alibeyoğlu suyun kurdelesini keserek açılışını yaptı. 65 yaşındaki Necife Bağlars isimli kadın da yıllarca şu taşıdığı kovalarındaki suyu döktü ve omuzluğunu yere attı. Bağlars, "Omuzluklara gerek kalmadı. Artık kurtulduk. 70 yıllık hasretimiz sona erdi. Allah hükümetimizden ve devletimizden razı olsun. Çocuklarımızın geleceği kurtuldu. Artık hepimizin evinde su var" diyerek sevincini ifade etti.

Vali Erden de köylülerin alkışları eşlinde musluktan akan suya çocuklarla birlikte dokundu. Köyün çocukları ve yaşlıları çeşmedeki suyu kana kana içtiler.

SUSUZ KÖYDEN ÖSS'DE TÜRKİYE 56'NCISI ÇIKTI

Susuz köyde bin bir zorluklarla okuyan ve Susuz Öğretmen Lisesi'nden mezun olan Ali Ağaoğlu isimli genç ise sayısal ek puanla il birincisi, Türkiye 56'ncısı oldu. Su sevincini köylülerle birlikte yaşayan Ağaoğlu, "Sayısalcıyım. Final Dersanesi'ne gidiyorum. Sayısal ek puanlı ÖSS İl birincisi oldum. Ayrıca Türkiye 56'ncısı oldum. Mutluyum, sevinçliyim. Köyde taşıma su bulamazken şebeke suyuna ulaştık. Onun için daha çok mutluyum" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2008 Pazar 14:55:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet zorlu IP: 88.242.165.xxx Tarih : 28.07.2008 13:44:48

gerçekten bu gurur vericı bişı çok sevindik ali ağaoğlu hepten gurur duydum şeref şerefoğluna slm