4
Mayıs
2024
Cumartesi
KARS

80 yıllık su özlemi sone erdi

Köyden 500 metre uzaklıktaki sondaj alanında toplanan köylüler, imamın dualarına ’amin’ dedi, muhtar ise köylünün suyu idareli kullanmasını istedi.

130 haneli ve 850 nüfuslu Ağadeve Köyü’nde yaşanan 80 yıllık susuzluk nihayet sona erdi. Daha önce bazı evlerin bahçelerinde açılan kuyulardan su çeken köylüler, son 20 yıldır da 20 kilometre uzaklıktaki Hacıveli Köyü’nden tankerlerle su taşıyordu. Köy içine 10 yıl önce yapılan çeşme ise kısa süre sonra kurudu. Vali Nevzat Turhan’ın girişimleri sonucu Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü araç ve gereçleriyle 2 aydır devam eden sondaj çalışması sonuç verdi ve dün 150 metre derinlikten çıkartılan suyla heyecanlı bekleyiş son buldu.

Ağadeve Köyü Camii imamı Tayyar Özkesemen, suyun bulunmasını minareden hoparlörle halka Kürtçe olarak duyurdu. Sondaj alanında toplanan köylüler, imam Özkesemen’in, "Cümlemizi bu susuzluktan kurtardılar. Yarab sana şükürler olsun, hamd-ü senalar olsun" şeklindeki duasına el açarak ’amin’ dedi. Özkesemen, muhtara, muhtar heyetine ve emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Devletimizin bu hizmetlerine karşılık biz vatandaşlar olarak devletimize müteşekkiriz" dedi.

Köy muhtarı Haşim Bayrambey ise köylüye hitaben yaptığı konuşmada, suya sahip çıkılmasını ve malzemelerin en iyi şekilde korunmasını isteyerek, "Dünya kuruldu kurulalı Ağadeve Köyü su yüzü görmemiştir. Bu yıl devletin yardımıyla bu köye su geldi. Allah hayırlı etsin. Vatanımıza bir zeval vermesin. Herkes malzemelere ve suya sahip çıksın. Çocuklarınıza sahip çıkın buralara bir zarar vermesinler. Suyun akışını bozmasınlar" dedi.

Kovalarına su dolduran köylüler, suyla oynayarak birbirlerini ıslatmayı da ihmal etmedi. Oruç tutmayan gençler kana kana su içerken, niyetli olanlar ise suya dokunarak şükredip, suyla yüzünü ıslattı.

kars
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2004 Pazartesi 12:51:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?