6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

90 bin şehide 90 bin fidan

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde Allah-u Ekber Dağları'nda 1915 yılında donarak şehit olan 90 bin asker anısına başlatılan '90 Bin Şehide 90 Bin Fidan' kampanyası kapsamında Kazım Karabekir Kışlası'nda fidan dikim töreni düzenlendi.

1915 yılında Allah-u Ekber Dağları'nda donarak şehit olan Mehmetçikler için her yılın Aralık ayı sonlarında Sarıkamış'ta anma töreni düzenlenirken '90 Bin Şehide 90 Bin Fidan' kampanyası kapsamında ağaçlandırma seferberliği başlatıldı. Kampanyanın startı; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır adına Kazım Karabekir Kışlası'nda 90 adet fidan dikilerek verildi.

Ağaç dikim törenine; Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Sarıkamış Kaymakamı Ahmet Altunbaş, Sarıkamış 9'ncu Motorize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Taner Düvenci, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Çevre ve Orman Müdürü Erol Bilgir, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende Vali Mehmet Ufuk Erden günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Vali Erden, kampanyanın Serhat ili Kars'ın şirin ilçesi şehitler yatağı Sarıkamış'ta son yıllarda hayata geçirilen en önemli proje olduğunun altını çizerek, "Sarıkamış yakın tarihimizde Türk tarihinde önemli bir olaya tanıklık etmiştir. Sarıkamış şehitlerimizi anma etkinlikleri sırasında bir başka farkındalık oluşturması ve ülkenin gündemine taşınması amacıyla İstanbul Haydarpaşa Garı'ndan öğrencilerimize asker kıyafeti giydirerek Kars'a uğurladık. O uğurlama esnasında Sarıkamış şehitlerimizin aziz hatıraları anısına bir ağaçlandırma kampanyası başlattık. Orada aldığımız bir kararla da devlet büyüklerimiz adına da ilk 90 adet fidanın dikim taahhüdünü verdik. Bugün burada bu fidan dikme kampanyasını devlet büyüğümüz adına dikerek kampanyaya start veriyoruz" diye konuştu.

İl Çevre ve Orman Müdürü Erol Bilgir, Kars'ın yüzde 3 oranında orman alanına sahip olduğunu belirterek, "Kars ormanlık alan itibari ile düşük ve yüzde 3 civarlarındadır. Halbuki Türkiye ortalaması yüzde 26, Doğu Anadolu yüzde 6 iken, dünya ortalaması ise yüzde 30 dolaylarındadır. Bu verilerden de anlaşıldığı gibi bizim ülke olarak ağaçlandırmaya ne kadar önem vermemiz gerektiğini göstermektedir. Bu bilinçle Ağaçlandırma Baş Mühendisliğimiz 2003 yılında Çevre ve Orman Bakanlıklarımız birleşmesi ile İl Çevre ve Orman Müdürlükleri olarak kurumsallaşmış ve çalışmalarına da devam etmiştir. Bu nedenle bu kampanyaya Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Köksal Toptan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır da kampanyaya temsili olarak 90 adet fidan dikerek katkıda bulundular" dedi.

Konuşmalardan sonra ağaç dikimine geçildi. Öğrenciler ve Sarıkamış 9'ncu Motorize Piyade Tugay Komutanlığı'nda görevli askerler de kampanyaya destek verdiler. Öğrenciler, askerler, gazeteciler, vatandaşlar, kurum müdürleri ve memurlar hem ağaç diktiler hem de duygularını dile getirdiler. Öğrenciler bir yandan da şehitlikle ilgili şiirler okudular ve toplu bir şekilde " '90 Bin Şehide 90 Fidan'a biz de varız" şeklinde seslendiler.

iha
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2009 Cumartesi 13:17:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?