5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

AB Fonu toplantısı yapıldı

AB Katılım Öncesi Mali Yatırımlar Fonu'ndan sağlanan 76 milyon euroluk kaynaktan Kars'ın yaralanabileceği alanlar toplantıyla belirlendi. 

Buna göre turizm altyapısının, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinin iyileştirilmesi, işletmelere temel bilgi ve danışmanlık desteği sağlanması, sanayi alanında işbirliğinin güçlendirilmesi alanında geliştirilecek projelere ağırlık verilecek. 

Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı adı altında açılan bu hibe fonunun tanıtımı için düzenlenen Valilik Gazi Salonu'ndaki toplantıya Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Vali Yardımcısı Doğan Demirdaş, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, kamu kurumlarının müdürleri ve sanayi kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
 
Vali Erden'in başkanlığını yaptığı toplantıda Vali Yardımcısı Veysel Çiftçi'nin hazırladığı sunum ile Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı katılımcılara tanıtıldı. Sunumda, "Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardımlar Fonu'ndan sağlanan 76 milyon euroluk kaynağın, sanayi, Ar-Ge, yenilik, bilgi teknolojileri altyapısının geliştirilmesi, KOBİ'lere bilgi-danışmanlık ile kümelenme projelerine destek sağlamak üzere kullanıma açılmıştır. Bakanlık, hibe kaynağının oda, borsa, dernek, vakıf, birlik, belediye, valilik ve üniversitelerin KOBİ'lere dönük hazırlayacağı projelere kullandırılacağını kaydederek, projelerin 16 Ocak 2009'a kadar bakanlığa sunulması çağrısı yapmıştır. Program Kapsamında açılan hibe fonu tedbirlerinden 3 alanda ilimizin faydalanacağı üzerinde durulmuştur. 1. Tedbir: Turizm altyapısının, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinin iyileştirilmesi. 2. Tedbir: İşletmelere temel bilgi ve danışmanlık desteği sağlanması. 3. Tedbir: Sanayi alanında işbirliğinin güçlendirilmesi alanında geliştirilecek projelerde ilimizin avantajlı olacağı belirtilmiştir" denildi. 

Daha sonra, Kars'ın bölgedeki konumu itibarı ile öncelikli sektörleri, hedef alanları ve projenin hazırlanmasında gerek duyulabilecek proje detayları anlatılarak kente yönelik yapılabilecek projeler tartışıldı. Bu kapsamda sağlanacak fondan 43 ilin yararlanabileceği ve bu iller arasında yer alan Kars'ın aynı zamanda 15 büyüme merkezi içerisinde bulunduğu belirtildi. 

Program bütçesinin önemli bir oranının Stratejik Çerçeve Bölgesi (SÇB) öngörüleri yaklaşımına uygun olarak çevresine hizmet sunacağı ve büyüme anlamında yüksek potansiyel oluşturacağı öngörülen büyüme merkezlerine (Kahramanmaraş, Samsun, Kastamonu, Malatya, Elazığ, Trabzon, Kayseri, Sivas, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Erzurum, Batman, Van ve Kars) kullandırılacağı ifade edildi. Projelerin özellikle KOBİ'lerin gelişimine olanak sağlayacak valilikler, il özel idareleri, belediyeler, üniversiteler, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, ulusal bölgesel veya yerel sanayi ticaret odaları, sektör birlikleri, vakıflar gibi kurumların işbirliklerinin proje geçerliliği ve sürekliliği için önemli bir faktör olduğu vurgulandı. 

Program hakkında detaylı bilgiye "ipa.stb.gov.tr" adresinden ulaşılabileceğinin de belirtildiği toplantıda, proje geliştirmek isteyen kurum ve kuruluşlara Kars Valiliği Projeler Koordinasyon Birimi'nin gerekli alanlarda bilgi sağlayabileceği kaydedildi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2008 Cuma 20:18:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?