7
Mayıs
2024
Salı
KARS

Adli yıl bugün başladı

Yeni adli yıl, Hükümet Konağı önünde düzenlenen törenle bugün başladı.


Kars Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Adalet Komisyonu Başkanı Ümit Selçuk Doğan, Kars-Ardahan Bölge Barosu Başkanı Avukat Cevdet Ucungan, savcılar, hakimler ve adliye çalışanlarının katıldığı törende ilk olarak Atatürk anıtına çelenk konuldu ve ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.


Baro Başkanı Avukat Cevdet Ucungan, yaptığı konuşmada, “Gerek yerel olarak ilimiz özelinde olsun gerekse de tüm genel ilişkilerde bilim, bilgi, akıl ve evrensel hukuk kurula ve ilkeleri egemen olmalıdır. Bu ilke ve kurallara aykırı davranıldığı dönemlerde insanlık büyük edeler ödemiş ve bunun sonucu olarak bağlatılan uluslararası sözleşme ve belgelerin ışığı altında insan hakları, demokrasi, hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü kurum ve kavramlarını geliştirmiştir. Bulunduğumuz dönemde, toplumun her kesiminden hiçbir dönemde olmadığı kadar hukuk ve adalet kavramlarının yaşama geçirilme isteği ve iradesi vardır. Özellikle Anayasa ve yasalarca güvence altına alınan, soruşturmanın gizliliği, masumiyet karinesi, lekeleme hakkı gibi ilkeler çiğnenmektedir. Bu durum hukuk devleti olma ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Biz baro olarak demokrasiye, laik cumhuriyete, bağımsız yargıya ve hukuk devletine inanan avukatlar ve örgütleri olarak yasanın bize verdiği hukuk üstünlüğü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlevlik kazandırmak amacıyla eksiksiz demokrasi, gerçek hukuk devleti, bağımsız yargı ve bağımsız savunma hedefinde mücadelemize devam edeceğiz.” dedi.


Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık ise şunları söyledi:
“Demokratik hukuk devletinde bağımsız ve hızlı bir yargı devletin ve toplumun güvencesidir. Bu güvenin sarsılmamasında biz hukukçulara önemli görevler düştüğü aşikardır. Bu bağlamda geçen adli yılı kısaca değerlendirdiğimizde meslektaşlarımızla vatandaşlarımız arasında dil, din, etnik farklılık, zengin-fakir, siyasi görüş gibi ayrımlar gözetmeden kendimize sadece hukukun üstünlüğü prensibini referans alarak bir takım eksikliklere ve iş yoğunluğuna rağmen özveriyle adalet dağıtmaya çalıştık. Bu husustaki memnuniyetimi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duymaktayım. Öte yandan ilimizde yargıya yakışır modern bir adalet sarayının yapımına başlamayı çok istememize rağmen elimizde olmayan nedenlerle başlamadık. Bunun burukluğunu hep birlikte yaşamaktayız. Ancak bu beklentimizin bu yıl gerçekleştirileceği ümidini taşımaktayız. Bugün başlayan 2007-2008 adli yılında da geçen adli yıldaki anlayışımızla hukuku üstün kılıp vatandaşlarımıza hizmet etme kararlığındayız. Bu inançla yeni adli yılın yargı camiamıza, ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum.”

iha
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2007 Perşembe 14:53:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?