5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Alman ZDF Televizyonu Kars'ta

Alman ZDF Televizyonu’na açıklamada bulunan Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, 10 yıldır kapalı olan Doğukapı’nın Kars’ın ekonomisini yok ettiğini ve kişi başına düşen 838 dolarlık Gayri Safi Milli Hasılası’yla 71. sırada yer alarak Afrika ülkelerini andırdığını söyledi.

Kars, son günlerde Türk basında olduğu kadar Avrupa basınında da sıkça yer alıyor.
Son bir hafta içerisinde Almanya, İtalya, Fransa ve İsveç’ten yaklaşık 10 gazetecinin geldiği Kars’ta, Uluslararası Kafkas Kültürleri Festivali ile 2. Kars Kent Kurultayı’nın olumlu yansıması devam ediyor.

Avrupa’da en çok izlenen televizyon kanallarından biri olan Alman ZDF Televizyonu, dergilerde ’Kafkasların Davos’u’ olarak tanıtılan Kars’ı ele aldı. Önceki gün Kars’a gelen Alman ZDF Televizyonu, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ile uzun bir röportaj yaptı. Röportajla ilgili İHA muhabirinin sorularını cevaplayan Başkan Alibeyoğlu, yabancı televizyonların Avrupa Birliği’nin (AB) başladığı sınırı Kars olarak gördüklerini belirterek, "Zaten bizim de böyle bir şiarımız var. AB’nin başladığı ilk kent Kars, AB’nin sınırı Kars diyoruz" dedi.

Başkan Alibeyoğlu, ayrıca Türkiye genelinde yayımlanan dergilerden ’Eko Vitrin’in son sayısında Kars’a 22 sayfa ayırırken, TÜRSAB’ın kapak konusu yaptığı Kars’a tam 10 sayfa ayırdığını belirtti.

Röportaj sırasında Kafkasya’nın Türkiye için önemini anlattığını belirten Alibeyoğlu, "Doğukapı’yı kapatmış kendi kendimize küsmüşüz. İran ve Rusya oradan malı götürüyor. Oysa bu pazarları kendimiz değerlendirmeliydik. Kafkasya ve Türk Cumhuriyetleri pazarı, yaklaşık 150 milyon kişiye hitap eden, 250 milyar dolarlık bir pazardır. Biz diyoruz ki diplomatik ilişkilerimiz yok deniyorsa, ambargo varsa, o zaman bu ambargo gerçekten sağlıklı bir şekilde olmalıdır. Ülkemizin milli politikasına saygı duyarız. Ama bakıyoruz ki ambargo var deniyor hava sahası açılıyor, vize uygulaması başlıyor. Sarp Sınır Kapısı’ndan ya da Türkkgözü Sınır Kapısı’ndan Ermeniler’in rahatça giriş ve çıkışları sağlanıyor. Onun dışında İstanbul’da 40 bin civarında Ermeni kaçak olarak çalışıyor. Yine Ermenistan Havayolları haftada iki kez İstanbul’a uçak seferleri düzenliyor. O zaman ambargoysa bunlar da olmasın ve bizlerde diyelim ki bu milli politikamızdır ve buna saygı duyarız. Ama bütün kıyamet bizim başımıza mı?" diye konuştu.
Başkan Alibeyoğlu, Kars’ın özellikle Doğukapı’nın kapalı bulunduğu 10 yıl içinde büyük oranda beyin ve ekonomi göçü verdiğini ve sınır ticaretinin olmaması nedeniyle ekonominin sekteye uğratıldığını vurguladı. Ticaretin en büyük güç olduğunu da kaydeden Alibeyoğlu, "Kars en son il olduğu için ve sınır ticaretinden yararlanamadığı için bütün geleceği heba ediliyor. Ticaret en büyük güçtür ve bu anlamda silahımız elimizden alındı. Biz gerçekten kan kaybettik. Kars, kişi başına Gayri Safi Milli Hasılası 838 dolarla Türkiye’nin 71. sırasına düştü ve bu bizi Afrika’nın bile çok çok gerisinde bıraktı. Acilen Kars’ın bu durumuna müdahale edilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Kafkasya ülkeleriyle oluşturulacak diyalogun kaçınılmaz olduğunu ve bunun yanında Ermenistan’a uygulanan ambargonun tam anlamıyla yürütülmediğine işaret eden Alibeyoğlu, Ermenistan’ın Kars’ı talep etmesinin ise hayalden öteye gitmediğini sözlerine ekleyerek konuşmasını şöyle tamamladı:
"Onun dışında yok efendim Ermenistan Kars’ı talep ediyormuş. Böyle bir hikaye yok aslında. O zaman biz diyoruz ki ’İstatistiklere bakalım. 1900 yılında Kars’ta yaşayan Ermeni ahali nüfusu yüzde 15-20 civarında. Aynı tarihlerde Erivan’daki Müslüman nüfusu yüzde 60 civarında. Tamam onlar çok istiyorlarsa Kars’ı alsınlar, biz de Erivan’ı istiyoruz o zaman. Yani böyle bir şey olamaz, böyle bir talepleri de yok zaten. Haritalarında bir zamanlar böyle hayali bir şeyler kurmuşlar. Bizde de sınırı Çin’den başlayıp Viyana kapılarında gösteren muhafazakar mantıklar var. Bu tür hayali sınırlar ayakları yere basmayan, hayal ürünü, ırkçı, fanatik yönetimlerin kendince çizdiği politikalardır".

KARS (İHA) -
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2004 Pazar 17:26:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?