5
Mayıs
2024
Pazar
KARS

Anıt ile Kale arası teleferik

Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, önümüzdeki ay hizmete açılacak olan İnsanlık Anıtı ile Kars Kalesi arasına teleferik kurulacağını söyledi. Bölgede yok olmaya yüz tutan tabyaları da kullanılır hale getiren Başkan Alibeyoğlu, "Yok olan tarihimizi yeniden su yüzüne çıkarıyoruz" dedi. 

Kars Kalesi simetriğindeki Üçler Mahallesi'nde yapımı devam eden İnsanlık Anıtı'ndaki çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, anıtın altında yapılacak olan İnsanlık Müzesi çalışmalarının da tüm hızıyla sürdüğünü söyledi. 

Bölgedeki en önemli çalışmalardan birinin yıkılmaya ve yok olmaya yüz tutan tarihi tabyaları yeniden canlandırmaları olduğunu ifade eden Alibeyoğlu, İnsanlık Müzesi olarak yapılacak olan tabyada da aylardır temizleme çalışmalarının sürdüğünü belirtti. 

Üstün gayretleriyle burayı turizme kazandıracak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını da vurgulayan Alibeyoğlu, "Yok olan tarihimizi yeniden su yüzüne çıkarıyoruz. Benzeri birçok böyle sığınak ve tabya var. Şu anda önleri tamamen kapanmış, pencereleri kırılmış götürülmüş, hayvan barınağı olarak kullanılmış. Arabalarla tonlarca hayvan pisliği çıkardık. Onun dışında içindeki taşları temizliyoruz. Temizlik yapıyoruz şuan. Buranın ön kısmının temizliğini günlerdir kepçeyle yapıyoruz. Burada İnsanlık Müzesi yapıcağız. İnsanlık Anıtı'nın altında İnsanlık Müzesi yapacağız. Savaşın kötü yanını göstereceğiz. Bu soykırım anıtında yanan ateşe karşı gözyaşı ve su olacak. Su ateşi söndüren en önemli olay, bir panzehirdir. Ateş devamlı düşmanlıkları körüklüyor o ateşte kan davasını pompalıyor. O ateşe karşı suyu yaptık biz ve bir gözyaşı yaptık. Yüzyıllardır, bin yıllardır insanlığın çektiği drama karşı, bir daha o acıların çekilmemesine karşın, savaşların olamaması adına ve Ermenistan'daki Soykırım Anıtı'na karşın İnsanlık Anıtı diyoruz. Türk insanının insanlıktan yana olduğunu soykırım yapmadığının anıtını yapıyoruz. Soykırım anıta karşın, o kan davasını pompalayan anıta karşın insanlık anıtı diyoruz" dedi.

YOK OLMAYA YÜZ TUTAN TABYALARI BİLE KÜLTÜRE KAZANDIRACAĞIZ
Alibeyoğlu ayrıca, yok olmaya yüz tutan tabyaları kültüre kazandıracaklarının da altını çizerek, şunları söyledi:
"Gördüğünüz gibi tabyaların kapıları bile paslanmış. Buralar hep toprak dolmuş, insanlar yağmalamış, demirleri sökmüş götürmüşler, betonunu kırmışlar. İçler açısı bir durumda. Buraları biz yaptırıyoruz ve yaptırınca sahipleri çok çıkar. Birileri sahiplenir. Dere İçi Mahallesi'ni 10 yıllığına istiyoruz maalesef bize vermiyorlar. Bir türlü verilmedi. Burada tarih yağmalanıyor. Ağaçlar kesilip götürülüyor, oradaki binalar yok oluyor, yazık bu kente. 10 yıldır yazışmamıza rağmen istememize, talep etmememize rağmen bir türlü verilmedi ve oralar, o güzelim binaların hepsi yok olup gitti. Yazık oldu maalesef yazık oldu. Buralarda öyle ama irademizi koyup buraya sahipleneceğiz"

KALE SAVAŞI İNSANLIK ANITI BARIŞI TEMSİL EDİYOR
Kars Kalesi ile İnsanlık Anıtı arasına yapılacak olan teleferikle ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Alibeyoğlu, "Gördüğünüz gibi kale savaşı temsil ediyor, İnsanlık Anıtı da barışı temsil ediyor. Bu ikisi arasında güzel bir paralellik oluştu. Bu ikisi Kars'ın sembolü oldu. Savaşların, her gün kan dökülen ve bu şehrin kuşatılmasına karşın savaşan halkın, bir destanının ifadesidir. 'Artık bu savaşı istemiyoruz' diyen halkın bu dünyaya insanlık ve barış mesajının sembolü olan kalemiz yandaki insanlık anıtıyla birlikte güzel bir görüntü oluşturdu. Buradan kaleye bir teleferik bağlandığında bu ikisi de koridor vazifesi görecek. Bu ikisini birleştiren ve bir daha savaşın ve acımasızlığın olmamasını simgeleyen, barışın güzelliğini sembolize eden Kars dünyaya buradan insanlık mesajı verecek. Bunu Avrupa başardı, biz de başaracağız. Kafkasya'da hükümetimizin de programı çerçevesinde Kafkas ve İstikrar Paktı'na doğru gidiş konusunda biz de kentli olarak kentin Belediye Başkanı olarak mücadele etmek ve bu konuda üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Eğer siz bölgede, bölgenizde barışı sağlamazsanız, siz bulunduğunuz coğrafyada barış adına hareket etmezseniz, yaptığınız yollar, parklar, kaldırımlar, devasa binalar, köprüler, hanlar, hamamlar bunlar yarın o kentler bombalandığında anlamını yitirecektir. Bugün gördüğünüz Kafkasya'da küçük bir kavgada, savaşta Gori kenti ve Osetya'nın başkenti nerdeyse yerle bir ediliyordu. Kentler yok ediliyordu. Onun için önce coğrafyanızda barışı sağlamanız adına hareket etmek ve bir de devlet adamı sorumluluğunda hareket etmek zorunluluğumuza inanıyorum" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 16:32:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
agah.aslan IP: 84.135.194.xxx Tarih : 28.09.2008 00:58:01

tebrikler sayin baskan basarilarinizin.devamini dilerim.