6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Ayı dışkısını ülkesine götürdü

Gürcistanlı biyolog Lexo Gavashelishvili, Kars Sarıkamış'taki Milli Park'ta 3 gündür sürdürdüğü incelemelerini tamamladı. Ünlü biyolog Gavashelishvili, ayı popülasyonunu incelemek için Milli Park'ta bulduğu dışkıyı Gürcistan'a götürdü.
Gavashelishvili, Kuzey Doğa Derneği Başkanı ABD Stanford Üniversitesi çevrebilimcisi Dr. Çağan Şekercioğlu ve Kars Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Murat Doğanay ile birlikte, Milli Park'ta 3 gündür yaban hayatını inceliyordu.


3 bin 120 rakımlı Sarıkamış Allahu Ekber Dağları Milli Parkı'nda çalışmalarını tamamlayan Gürcistan Tiflis Chavchavadze Devlet Üniversitesi Hayat Bilimleri Fakültesi'nin yaban hayatı uzmanı Gavashelishvili bu ziyaretinde ayı popülasyonunu ele aldı.


Habitat modellemesi popülasyon genetiğini inceleyen ünlü biyolog Lexo Gavashelishvili, geçen sonbahardan kalan ayı dışkısını incelemeye aldı. Ayının çok sevdiği ardıç tohumlarının bulunduğu ve bunların ayılar için çok önemli bilgiler içerdiğini ifade eden Gavashelishvili, bunun da ayının DNS'sını ve genetik maddesini içeren örnekler olduğunu belirtti.
Gavashelishvili, ayı popülasyonu için çok önemli olan dışkıyla ilgili daha sonra şunları söyledi:

"Bu dışkıdan alınan genetik örneklerle bir alandaki ayı sayısını yaklaşık olarak tahmin etmek mümkün oluyor. Bu dışkı örneklerindeki DNA'yı inceleyerek Kars'taki ayılar ile Kafkaslar ve Orta Doğu'daki diğer ayı popülasyonları arasındaki nasıl bir ilişki olduğunu, arada hayvanların bir popülasyondan diğer popülasyona geçip geçmediğini ve farklı popülasyonların birbiriyle üreyip üremediğini belirlemek mümkün. Bunlar kulağa garip gelse de artık en son teknikleri kullanarak ve popülasyon modellemesi yoluyla
dışkılardan yeterince örnek alındığı zaman bunların DNA'sı incelenerek bir bölgedeki yaklaşık ayı veya diğer canlı nüfusunu tahmin edebileceğiz. Bunun için gidip ayıları tek tek saymaya da gerek yok."


Dr. Şekercioğlu da, "Bizim de Kuzey Doğa Derneği olarak ümidimiz Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve üniversiteler ile beraber ortak bir çalışma yaparak gerek dışkı ve gerekse ayı ve kurt kıl örnekleriyle bölgedeki ayı ve kurt sayılarını tespit etmektir. Ayrıca, bu canlıların diğer bölgelerdeki ayı popülasyonlarıyla ilişkisini, ne kadar bağlı olduğunu ya da ne kadar izole olduğunu anlamaktır"
 

İha
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2009 Salı 09:34:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?