6
Mayıs
2024
Pazertesi
KARS

Ayıların soyu tehlikede

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Dr. Çağan Şekercioğlu, Sarıkamış'ta ayılarının soyunun tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyerek, bölgedeki bilimsel çalışmaların önünün açılmasını istedi. Şekercioğlu, aksi halde bölgede ayı kalmayacağını savundu.

Görevi gereği ABD'de bulunan Şekercioğlu, geçtiğimiz gün Sarıkamış'ta tren çarpması sonucu bir boz ayının ağır yaralanarak felç olması ve kurtarılamamasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, bölgedeki ayı sorununa değindi. İHA'nın konuyla ilgili sorularını cevaplayan Şekercioğlu, Sarıkamış ormanlarındaki ayılarla ilgili bilimsel araştırmaların önemine değindi.
"Sarıkamış ayıları konusunda mutlaka araştırma yapılması lazım" diyen Şekercioğlu, ayıların sayıları, hareketleri, yaşadıkları alanın büyüklüğü, ölüm oranı, azalış miktarı, çöplüğün beslenme ve yavru doğurma üzerine etkisi gibi birçok konu üzerine ciddiyetle gidilmesi gerektiğini vurguladı.

Bahsedilen bu konularla ilgili bugüne kadar bilimsel bir çalışmanın yapılamamış olmasının üzüntüsünü de yaşadıklarını dile getiren Şekercioğlu, "Ne yazık ki yukarıda bahsedilen araştırmalarla ilgili hiçbir şey bilmiyoruz. Hatta bizim bile hiç bilmediğimiz şeyler olabilir. Hatta çöplük kalkarsa ayı nüfusu üreme azaldığından hızla düşebilir mi acaba. Ne yazık ki çalışma olmadığından bunu da bilmiyoruz. O yüzden ayılarla ilgili, bilimsel araştırmanın önemini unutmamak gerek" dedi.

Şekercioğlu, 2006 yılında bölgede ayılar konusunda ilk öncü bilimsel çalışmayı KuzeyDoğa Derneği ekibinin gerçekleştirdiğini, İngiltere'den boz ayı uzmanı Prof. Dr. Owen Nevi'i 2006'da Sarıkamış'a getirdiklerinde destek bulamadıkları için bilimsel çalışmaları devam ettiremediklerini belirtti.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARDA NELER YAPILABİLİR?
Şekercioğlu, önünün açılması ve destek verilmesi halinde başlatılacak bilimsel çalışmalarda çok iyi sonuçlar alınacağına dikkat çekerek şunları söyledi:
"Uydu takibi ve moleküler tekniklerle bölgedeki ayıların sayıları, hareketleri, yaşama alanları, ölüm oranı, azalış miktarı, çöplüğün beslenme ve yavru doğurma üzerine etkisi gibi konuların acilen araştırılması şart. Yoksa Sarıkamış'ta ayıların soyu tükenecek bu gidişle. Ayrıca; uydu takibi yoluyla ayıların davranışları, hareketleri ve yaşam alanları anlaşılarak, insanlarla çatışmaları ve birbirlerine verdikleri zararlar azaltılabilir."
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2009 Pazar 15:58:46
Güncelleme :28 Haziran 2009 Pazar 16:02:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?